Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Podľa Vettela by F1 mala obmedziť vplyv počítačov. Bola by to vraj väčšia šou

Podľa nemeckého pilota Sebastiana Vettela by mala Formula 1 obmedziť vplyv moderných technológií a uprednostniť umenia jazdcov. Štvornásobný majster sveta a jazdec stajne Ferrari je presvedčený, že by to šampionátu prospelo.

21.07.2018 13:28
Sebastian Vettel Foto: ,
Sebastian Vettel.
debata

„Stajne a vedenie F1 sa musia rozhodnúť, či chcú posúvať technologické hranice, alebo fanúšikom ponúkať športovú show,“ citovala Vettela agentúra SID. „Spoločne to fungovať nemôže, pretože technika vždy bude mať navrch a zatieni jazdca,“ dodal.

„Keby sme sa vrátili k hlasnejším motorom a zjednodušili technickú stránku vozidla, prinieslo by to menšie náklady a tiež lepšiu zábavu pre fanúšikov,“ pridal Vettel. „Samozrejme aj teraz hrá umenie pilotov rozhodujúcu úlohu, ale niekedy to môže vyzerať, že by to za nás mohli pokojne odšoférovať ľudia z boxu,“ vyhlásil.

Isté obmedzenia by mohli priniesť zmeny, ktoré by nový promotér formuly 1 zaviedol po roku 2020, keď sa skončí súčasná kolektívna zmluva so stajňami. Spoločnosť Liberty Media by totiž chcela vyrovnať štartové pole, pretože v súčasnosti môžu bojovať o titul iba Mercedes a Ferrari.

Preto má v úmysle zaviesť lacnejšie a spoľahlivejšie motory dostupné pre všetky stajne a ďalšou novinkou by mal byť aj rozpočtový strop vo výške 150 miliónov dolárov bez platov pilotov. Proti tomu sa už však ohradilo niekoľko tímov na čele s Mercedesom a Ferrari, ktoré dokonca pohrozili odchodom zo seriálu.

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Ferrari #Sebastian Vettel