Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podľa Vettela by F1 mala obmedziť vplyv počítačov. Bola by to vraj väčšia šou

Podľa nemeckého pilota Sebastiana Vettela by mala Formula 1 obmedziť vplyv moderných technológií a uprednostniť umenia jazdcov. Štvornásobný majster sveta a jazdec stajne Ferrari je presvedčený, že by to šampionátu prospelo.

21.07.2018 13:28
Sebastian Vettel Foto: ,
Sebastian Vettel.
debata

„Stajne a vedenie F1 sa musia rozhodnúť, či chcú posúvať technologické hranice, alebo fanúšikom ponúkať športovú show,“ citovala Vettela agentúra SID. „Spoločne to fungovať nemôže, pretože technika vždy bude mať navrch a zatieni jazdca,“ dodal.

„Keby sme sa vrátili k hlasnejším motorom a zjednodušili technickú stránku vozidla, prinieslo by to menšie náklady a tiež lepšiu zábavu pre fanúšikov,“ pridal Vettel. „Samozrejme aj teraz hrá umenie pilotov rozhodujúcu úlohu, ale niekedy to môže vyzerať, že by to za nás mohli pokojne odšoférovať ľudia z boxu,“ vyhlásil.

Isté obmedzenia by mohli priniesť zmeny, ktoré by nový promotér formuly 1 zaviedol po roku 2020, keď sa skončí súčasná kolektívna zmluva so stajňami. Spoločnosť Liberty Media by totiž chcela vyrovnať štartové pole, pretože v súčasnosti môžu bojovať o titul iba Mercedes a Ferrari.

Preto má v úmysle zaviesť lacnejšie a spoľahlivejšie motory dostupné pre všetky stajne a ďalšou novinkou by mal byť aj rozpočtový strop vo výške 150 miliónov dolárov bez platov pilotov. Proti tomu sa už však ohradilo niekoľko tímov na čele s Mercedesom a Ferrari, ktoré dokonca pohrozili odchodom zo seriálu.

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Ferrari #Sebastian Vettel