Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton víťazom VC Francúzska, Nemec Vettel skončil až piaty

Brit Lewis Hamilton sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Francúzska formuly 1. Jazdec tímu Mercedes triumfoval v Le Castellete na Okruhu Paula Ricarda spôsobom štart-cieľ a znovu sa dostal do vedenia v šampionáte.

24.06.2018 17:56
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton počas VC Francúzska.
debata

Hamilton vyhral s náskokom siedmich sekúnd pred Holanďanom Maxom Verstappenom na monoposte Red Bull, na treťom mieste s odstupom 25 sekúnd skončil Fín Kimi Räikkönen na Ferrari.

Jeho tímový kolega Sebastian Vettel doplatil na kolíziu s Valtterim Bottasom hneď v úvode pretekov a musel sa uspokojiť len s piatou pozíciou. VC Francúzska sa vrátila do kalendára F1 po desiatich rokoch, pred Hamiltonom bol posledným víťazom Brazílčan Felipe Massa, ktorý vlani ukončil kariéru.

Tridsaťtriročný Hamilton dosiahol 65. víťazstvo v efjednotke v kariére, v tejto sezóne tretie. Radoval sa aj na pretekoch v Azerbajdžane a Španielsku. Rodák zo Stevenage momentálne vedie v poradí MS s náskokom 14 bodov pred Vettelom, priebežne tretí s mankom 49 bodov je Ricciardo. Nasledujúce podujatie sa uskutoční už o týždeň, na programe je Veľká cena Rakúska na Red Bull Ringu pri Spielbergu.

Štart do VC Francúzska nedopadol najlepšie pre lídra šampionátu Vettela, ktorý v prvej zákrute nedobrzdil, narazil do Bottasa a poškodil si predné krídlo. Aj v zadnej časti štartového poľa došlo ku kolíziám a na trať vyšiel safety car.

VC Francúzska F1 v obrazoch Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Lewis Hamilton na VC Francúzska.

Po reštarte sa Hamilton s prehľadom udržal na čele pred Verstappenom z Red Bullu a pomaly budoval svoj náskok. Vettel neskôr dostal penalizáciu 5 sekúnd za spôsobenie incidentu v úvode pretekov. Nemec sa celkom ľahko dostával dopredu, v 20. kole mu už patrila piata pozícia.

Hamilton naďalej jazdil s prehľadom, 10 kôl pred koncom mal štvorsekundový náskok pred Verstappenom, tretí bol Ricciardo, Vettel sa nachádzal stále na piatej priečke. Kolo pred koncom dostal Stroll defekt a vedenie pretekov aktivovalo virtuálny safety car. Hamiltonovi tak už neušlo zaslúžené víťazstvo.

Výsledky – Veľká cena Francúzska F1 – Le Castellet 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:30:11,385 h, 2. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +7,090 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +25,888, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +34,736, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +1:01,935 min, 6. Kevin Magnussen (Dán.) Haas +1:19,364

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #Ferrari #Sebastian Vettel #VC Francúzska