Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rely Dakar 2019 je v ohrození. Nie sú peniaze

Finančné problémy Peru ohrozujú budúci ročník slávnej Rallye Dakar. Nový predseda vlády César Villanueva uviedol, že krajina musí zvážiť, či má dostatok financií, aby sa legendárna súťaž na jej území konala. Dakar sa pritom v roku 2019 má konať len na území Peru.

21.06.2018 10:28
Argentína motorizmus Rely Dakar 11. etapa Foto: ,
Austrálčan Toby Price (KTM) na trati 11. etapy 40. ročníka Rely Dakar z Belénu do Chilecita/Fiambaly v Argentíne.
debata

„Príslušné ministerstvá sa snažia nájsť riešenie, ako sa dostať zo slepej uličky. Do rozpočtu sme totiž museli začleniť niekoľko mimoriadnych udalostí,“ uviedol Villanueva pre web gestion.pe s dodatkom, že si ale uvedomuje, aký význam má rely pre reprezentáciu krajiny.

„Chceme urobiť všetko pre to, aby sa Dakar uskutočnil,“ povedal. Jasno by malo byť v priebehu niekoľkých hodín.

Peru podľa webu platí usporiadateľskej organizácii ASO poplatok šesť miliónov dolárov, ďalších 25 miliónov ale musí investovať do infraštruktúry, bezpečnosti alebo logistiky.

Z ekonomických dôvodov už odstúpili z plánu spolupracovať s Dakarom pre rok 2019 predstavitelia Čile. Organizátori potom v polovici mája oznámili, že sa tentoraz pôjde od 6. do 17. januára výlučne na území Peru.

„To, že sa pôjde len v jednej krajine, je pre mnohých možno prekvapujúce. Má to ale mnoho predností. Peru je jednou z najvýnimočnejších krajín, ktorá môže súťaž hostiť. Je tu nádherná púšť, výborná kuchyňa, čo je tiež dôležité, a v neposlednom rade je tu aj ideálne podnebie,“ uviedol riaditeľ pretekárskej sekcie Xavier Gavora na konci mája v Prahe, kde koncept 41. ročníka rely predstavil jazdcom aj novinárom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #Rely Dakar 2019