Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medzi hviezdami MotoGP sa rozpútala vojna. Márquez ničí náš šport, zúril Rossi

Nedeľňajšie dianie na motocyklovej Veľkej cene Argentíny vyvolalo zlú krv medzi hviezdami kráľovskej triedy MotoGP.

09.04.2018 16:24
Valentino Rossi Foto: ,
Valentino Rossi na čele vláčika počas pretekov v Argentíne.
debata

Bývalého šampióna Valentina Rossiho nahneval agresívny spôsob jazdy úradujúceho majstra sveta Marca Márqueza, ktorý sa v chaotických pretekoch opakovane previnil proti pravidlám a najmä spôsobil Rossiho pád.

„Ničí náš šport,“ hneval sa deväťnásobný majster sveta Rossi. „Človeka vôbec nebaví s ním bojovať. Hrá špinavú hru,“ pokračoval taliansky jazdec a vypočítal, že Márquez počas víkendu počnúc piatkovými tréningami ohrozil dovedna štyroch jazdcov. „Raz sa to môže stať každému. Človek urobí chybu, sú to preteky. Ale toto?“ dodal.

Po súboji s Márquezom prišiel Rossi v Termas de Río Hondo o šancu na bodované umiestnenie. Štyri kolá pred cieľom ho španielsky rival po stíhacej jazde z konca poľa predbehol, v boji o šieste miesto sa pritom dostal s Rossim do kontaktu a vytlačil ho na trávnik, kde Talian spadol.

V tom čase už mal Márquez za sebou trestný prejazd uličkou v boxoch kvôli nevídanému manévru pri štartovacej procedúre, keď tesne pred rozsvietením zelených svetiel roztlačil motorku, aby nahodil zhasnutý motor, a potom sa v protismere vrátil na svoje miesto na rošte. A pred incidentom s Rossim navyše narazil zozadu do krajana Aleixa Espargara, ktorý skončil mimo trate.

„Keby takto jazdili všetci, bez rešpektu k súperom, bol by z toho nebezpečný šport. A to by sa mohlo zle skončiť. Niečo musí nasledovať, ale ja nie som riaditeľ pretekov,“ povedal Rossi a za vzájomný incident súpera odsúdil.

„Mal som obavy už keď som videl na tabuli, že sa blíži. On bol pritom o viac než sekundu rýchlejší, prečo nepočkal do ďalšej zákruty? Keď sa na mňa dotiahol, úmyselne sa ma dotkol. Narazil mi do nohy a do motorky, vystrčil ma zo stopy a ja som spadol. Asi mu to robí radosť,“ rozčuľoval sa Rossi.

Vzťah oboch šampiónov nie je ideálny od roku 2015. Vtedy Rossi bojoval o titul s tímovým kolegom Jorgem Lorenzom a súboj rozhodol incident s Márquezom v predposlednom podujatí.

Rozladený Valentino Rossi v Argentíne. Foto: Reuters, MARCOS BRINDICCI
Valentino Rossi Rozladený Valentino Rossi v Argentíne.

Rossi, ktorý potom obvinil Márqueza, že krajanovi Lorenzovi pomáha v ceste za titulom, spôsobil Španielov pád. Za trest musel v záverečných pretekoch odštartovať až z posledného radu a Lorenzo ho v konečnom poradí predstihol.

„Od Sepangu 2015 s ním nemám žiadny vzťah, takže tento incident nemôže nič pretrhnúť. Keď on nemá rešpekt predo mnou, nemôžem ho mať ani ja pred ním,“ konštatoval Rossi.

Nedeľňajšiu udalosť prirovnal taliansky denník Il Messaggero k vyhláseniu vojny. „Oheň, ktorý od Sepangu 2015 len plápolal, sa znovu naplno rozhorel. Vojna medzi nimi sa oficiálne začala,“ napísal denník.

Marc Márquez prichádza na argentínsku... Foto: Reuters, MARCOS BRINDICCI
Marc Márquez Marc Márquez prichádza na argentínsku kvalifikáciu.

Márquez z kolízie nevyviazol beztrestne, v cieli dostal tridsaťsekundovú penalizáciu. Z piateho miesta kvôli tomu klesol mimo bodované pozície. Nepripustil však, že by sa v prípade Rossiho dopustil niečoho zlého.

„Proti Valentinovi som neurobil nič zlé. Robím chyby, ale jedno viem iste: nikdy v kariére som úmyselne nenarazil do iného jazdca,“ povedal Márquez. Po pretekoch sa však išiel v boxoch Rossimu ospravedlniť, ale do garáže Yamahy ho nepustili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marc Márquez #MotoGP #Valentino Rossi #Veľká cena Argentíny