Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ako vytrhnuté srdce, znie z Red Bullu. Hamilton označil Verstappena za hlupáka

Stajni Red Bull sa v úvode novej sezóny formuly 1, v ktorej chceli Max Verstappen a Daniel Ricciardo preháňať favorizované tímy Mercedes a Ferrari, zatiaľ príliš nedarí.

09.04.2018 13:17
Lewis Hamilton, Max Verstappen Foto: ,
Lewis Hamilton (vpravo) a Max Verstappen počas Veľkej ceny Bahrajnu F1.
debata (1)

V Austrálii sa ani jeden z jazdcov nedostal na stupne víťazov a v nedeľu v Bahrajne dokonca kvôli technickým problémom skončili hneď v úvodných kolách, čo šéf tímu Christian Horner označil za brutálne sklamanie.

Ricciardo vyhral prvý piatkový tréning a odštartoval zo štvrtého miesta, ale preteky sa pre neho skončil v druhom kole.

„Auto prestalo ísť. Zrazu všetko zhaslo a nešlo s tým nič urobiť. Asi bol problém s baterkou. Ale taká je jednoducho formula, ktorá vám občas vytrhne zaživa srdce z tela. V jednej chvíli ju milujete, inokedy zase nenávidíte,“ uviedol austrálsky pilot.

„Je to škoda, pretože som cítil, že máme veľkú šancu na dobrý výsledok. Vypadnúť takto skoro je najhoršie. Navyše išlo o nočné preteky, takže na štart čakáte celý deň, tešíte sa na tie dve hodiny, ale potom je koniec po dvoch minútach,“ citovala dvadsaťosemročného Ricciarda agentúra Reuters.

Verstappen nevydržal na trati oveľa dlhšie. Po nehode z kvalifikácie a štarte z 15. priečky sa síce rýchlo posunul vpred, ale v boji o desiate miesto s majstrom sveta Lewisom Hamiltonom poškodil zadné koleso a musel ísť do boxov. Neskôr sa síce vrátil na trať, ale po chvíli aj on musel odstúpiť.

„Do zákruty som vošiel ako prvý a potom sa samozrejme vždy snažíte toho druhého trochu vytlačiť. A ako do mňa narazil, tak mi pichol ľavé zadné koleso a rozbil diferenciál,“ opísal dvadsaťročný holandský pilot incident, ku ktorému došlo na začiatku druhého kola.

Hamilton po zhliadnutí videa pred ceremoniálom nazval Verstappena hlupákom. „Max tým uškodil len sám sebe. Mám pocit, že medzi pretekármi sa stráca rešpekt,“ povedal úradujúci majster sveta.

Piloti Red Bullu v minulom ročníku MS obsadili piate a šieste miesto za jazdcami Mercedesu a Ferrari a pred touto sezónou vedenie stajne verilo, že by mohli favoritom konkurovať ešte viac.

Ich plán však dostal hneď z kraja nového ročníka veľkú trhlinu. „Preteky v Bahrajne pre nás boli brutálnym sklamaním,“ vyhlásil Horner. „Mrzí nás to predovšetkým preto, že sme mali auto, ktoré mohlo bojovať s Ferrari a Mercedesom. Našťastie ďalšie preteky v Číne sú už o týždeň,“ dodal.

Hamilton: V Číne už musíme zabrať

Po štarte z deviateho miesta bral Lewis Hamilton konečnú tretiu priečku v Bahrajne ako skvelý výsledok.

Úradujúci majster sveta však veľmi dobre vie, že po dvoch nie úplne vyderených pretekoch v úvode novej sezóny musí Mercedes v Číne už zabrať.

Hamiltona na okruhu v Sachíre opäť zradila technika. Kým pred dvoma týždňami v Austrálii počítač zle spočítal jeho odstup od Sebastiana Vettela, tentoraz kvôli nepovolenej výmene prevodovky spadol britský pilot na štartovom rošte až na deviate miesto. Na viac než tretiu priečku to vylepšiť nedokázal a nemecký rival z Ferrari vyhral aj druhé preteky v sezóne.

Sebastian Vettel dvíha nad hlavu trofej po... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Sebastian Vettel, Lewis Hamilton Sebastian Vettel dvíha nad hlavu trofej po triumfe na Veľkej cene Bahrajnu formuly 1. Obhajca titulu Lewis Hamilton (vpravo) finišoval tretí.

„Samozrejme by bolo lepšie, keby sme nemali problém s prevodovkou, ale s našim výkonom v pretekoch som veľmi spokojný. Tretie miesto beriem, je to skvelý výsledok,“ citoval server BBC Hamiltona, ktorý po dvoch Veľkých cenách stráca na stopercentného Vettela v poradí šampionátu 17 bodov.

„Keď sa pozriete, koľko bodov sme získali a koľko stratili, tak by to pokojne mohlo byť pre konečné poradie rozhodujúce,“ pridal šéf Mercedesu Toto Wolff. „Lewis by dnes asi nebol lepší než tretí, takže to je strata siedmich bodov z Austrálie, je to aj strata siedmich bodov v Pohári konštruktérov a to už môže na konci sezóny byť rozhodujúci rozdiel,“ dodal.

Hamilton však verí, že teraz v Číne, kde vyhral tri z ostatných štyroch pretekov, dokáže stratené body získať späť.

„V Šanghaji sa mi vždy darilo, tak tam snáď zase ukážeme silu. Máme za sebou ťažký víkend a Ferrari ukázalo, že sa s ním musí počítať. Takže nás čaká náročný boj,“ vyhlásil.


Preteky Dátum Čas štartu (SEČ) Víťaz  
VC Austrálie 25. marca 7.10 Sebastian Vettel  
VC Bahrajnu 8. apríla 17.10 Sebastian Vettel  
VC Číny 15. apríla 8.10 Daniel Ricciardo    
VC Azerbajdžanu 29. apríla 14.10 Lewis Hamilton    
VC Španielska 13. mája 15.10 Lewis Hamilton    
VC Monaka 27. mája 15.10 Daniel Ricciardo    
VC Kanady 10. júna 18.10 Sebastian Vettel    
VC Francúzska 24. júna 16.10 Lewis Hamilton    
VC Rakúska 1. júla 15.10 Max Verstappen    
VC V. Británie 8. júla 15.10 Sebastian Vettel    
VC Nemecka 22. júla 15.10 Lewis Hamilton    
VC Maďarska 29. júla 15.10 Lewis Hamilton    
VC Belgicka 26. augusta 15.10 Sebastian Vettel    
VC Talianska 2. septembra 15.10 Lewis Hamilton    
VC Singapuru 16. septembra 14.10 Lewis Hamilton    
VC Ruska 30. septembra 13.10 Lewis Hamilton    
VC Japonska 7. októbra 7.10 Lewis Hamilton    
VC USA 21. októbra 20.10 Kimi Räikkönen    
VC Mexika 28. októbra 20.10 Max Verstappen    
VC Brazílie 11. novembra 18.10 Lewis Hamilton    
VC Abú Zabí 25. novembra 14.10   Lewis Hamilton  

Konečné poradie MS po 21 pretekoch: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 408 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 320, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 251, 4. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 249, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 247, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 170

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 655 bodov, 2. Ferrari 571, 3. Red Bull 419, 4. Renault 122, 5. Haas 93, 6. McLaren 62

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #red bull #Daniel Ricciardo #Max Verstappen