Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trápime sa s logistikou. V Dauhe však nebudem chýbať, vraví Jakeš

Obetoval svoju srdcovku - Rely Dakar, aby si splnil ďalší športový sen. Prvé podujatie seriálu MS v cross country rely v Abú Zabí, ktoré štartuje už na budúci týždeň v sobotu, však vynechá.

16.03.2018 11:00
Ivan Jakeš Foto: ,
Ivan Jakeš.
debata

„Urobíme všetko pre to, aby sme absolvovali všetky ostatné diely seriálu,“ tvrdí úspešný slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš (44).

Prečo vynecháte prvé podujatie MS?

Všetky veci mám ešte doma, takže je nereálne stihnúť to. Stále riešime náročnú logistiku. Všetky veci treba poslať letecky. Myslel som si, že to bude jednoduchšie, no je to ozaj dosť zložité. Komunikujem o doprave s rôznymi ľuďmi, ktorí s tým majú skúsenosti, ale prepraviť motorku mimo Európy je oveľa náročnejšie, než v rámci nej.

Ste sklamaný, že zatiaľ nejde všetko, ako ste si predstavovali?

Beriem to ako realitu. Je pravda, že to nejde úplne podľa plánu. Chceli sme totiž absolvovať oba úvodné preteky. Verím, že v Dauhe už chýbať nebudem. Dúfam, že so mnou pôjde aj Filip Šebo, s ktorým sme dohodnutí. Teším sa na na spoluprácu a dúfam, že to vyjde.

Ivan Jakeš (v strede) s Filipom Šebom (vľavo) a... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ivan Jakeš, Filip Šebo, Milan Kabát Ivan Jakeš (v strede) s Filipom Šebom (vľavo) a kondičným trénerom Milanom Kabátom.

Abú Zabí vynecháte len kvôli doprave alebo sú problémom aj financie?

S partnermi máme prerobené zmluvy. Viacerí z nich boli nadšení, že ide o dlhodobú možnosť prezentácie, nie len o január či december, ako je to v prípade Dakaru. Pre nás všetkých je to nová výzva. Možno to naštartuje aj niečo nové v mojom tíme a priberieme niekoho k sebe. Problém bol v špedícii. Dlho sme ju riešili a už to nestihneme. Dúfam, že do ďalšieho podujatia to všetko vyriešime a do lietadla nám vlezie všetko, čo potrebujeme.

Nedali sa veci poslať na miesto iným spôsobom?

Nie som schopný poslať všetky veci niekam ďaleko mesiac dopredu. Nemám všetko trojmo, aby som si to mohol dovoliť. Potrebujem všetko zbaliť do jednej debne, lietadlom odoslať, na mieste vyzdvihnúť a po pretekoch hneď poslať naspäť domov. Tam treba repasovať motorky a zase poslať do ďalšej destinácie. V Dauhe by mal byť k dispozícii aj servis KTM. Koncom leta sa seriál MS presúva do Južnej Ameriky a tam sa na spoločnom servisovaní motoriek pokúsime dohodnúť s inými jazdcami.

Viete odhadnúť, na koľko vás vyjde celý seriál?

Ak všetko pôjde, ako má, jedno podujatie MS by malo stáť okolo 30 000 eur. Vždy sa však niečo nájde a pridá, takže to bude určite viac.

Ako sa momentálne pripravujete na sezónu?

Na dakarskej motorke sa trochu motám po Záhorí. Popri tom každý deň trénujem v posilňovni. Motorka by mala byť veľmi dobre nachystaná. Do Dauhy by mal so mnou ísť nový mechanik, skúsený a v našich kruhoch dobre známy Vlado Kušnier. Uvidíme, ako nám to spolu pôjde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Jakeš #MS v cross country rely