Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko po návrate domov! Nemohol som si umyť zuby. Viem, kedy mám dosť

Z Južnej Ameriky sa vrátil smutný, ale na jeho láske k Dakaru sa nič nemení. Štefan Svitko (35) sa musel zmieriť s tým, že ho nepríjemný pád v desiatej etape vyradil zo slávnej rely.

23.01.2018 18:28
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata (1)

„Najhoršie, čo sa vám na Dakare môže stať, je presne to, že vypadnete kvôli zraneniu. Celoročná robota tak ostane bez výsledného efektu. Mrzí ma to, trápi, ale musím ísť ďalej,“ tvrdí slovenský motocyklista.

O chybách

Keď nedokončíte Dakar, na ďalší musíte čakať celý rok. V tom je to najnáročnejšie. Na Dakare sa nedá poučiť z chýb. Tie isté robíme každý druhý či tretí deň. Ťažko sa im vyhnúť. Skúseností mám z deviatich štartov, padol som aj predtým, aj som zablúdil. Tešil som sa na piesok a rozbil som sa hneď v druhej etape – práve v dune. Spadnúť sa dá všade. Spravil som chybu a nič sa nedá robiť.

O nešťastnom páde

Bola tam nerovnosť, na ktorú som nestihol zareagovať. Nemalo to nič s bolesťami kolien. Z vrtuľníka to vyzerá inak ako z motorky. My vidíme len malé horizontíky a bola tam väčšia diera. Koplo ma to, nestihol som ani pribrzdiť. Keď som sa pozbieral, myslel som si, že je všetko v poriadku. Bolelo to, ale takých pádov som mal viac. Vravel som si, že ešte štyri etapy dám. Bohužiaľ, večer to na mňa prišlo a ráno som to už nedal.

Slovenský motocyklista Štefan Svitko pred 8.... Foto: Reuters, POOL
Štefan Svitko Slovenský motocyklista Štefan Svitko pred 8. etapou Rely Dakar z Uyuni do Tupizy, v ktorej finišoval piaty.

O rozhodnutí nepokračovať

Mal som dosť času na premýšľanie, keďže som celú noc nespal. Motorku som mal nachystanú, roll book tiež, no ešte som nevedel, že je to až také zlé. Skrátka som už nemal na to, aby som pokračoval. Bol som poriadne dobitý. Nemalo to cenu. Keď som šiel večer spať, nemohol som si ani zuby umyť, ako mi v ramene niečo behalo. Asi viem, kedy mám dosť, i keď to bolo ťažké rozhodnutie. Bolo mi to poriadne ľúto.

O náročnosti

Bol som kondične super pripravený. Necítil som únavu, hovoril som chalanom, ako sa mi ráno dobre vstáva. No tento Dakar bol asi ťažší, lebo sa šlo málo po šotolinových cestách, kde sa v minulosti dalo trochu oddýchnuť. Teraz tam bola samá púšť – piesok a riečištia. Celkovo to bol jeden z náročnejších ročníkov, odkedy jazdím.

O ďalšom Dakare

Niektoré veci sme už s partnermi aj prebrali. Podržali ma a boli na mňa hrdí. Rátam, že o rok som na Dakare znova.

O návrate na motorku

Dúfam, že vyšetrenia, ktoré ma čakajú – pozrú mi rameno i kolená – dopadnú dobre. V apríli je v Maroku rely Merzouga, bol som tam už dvakrát a rád by som šiel znova. Uvidím, ako rýchlo sa dám dokopy. Vyšetrenia som si radšej nechal na Slovensko u doktorov, ktorých poznám.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2018