Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárnemu El Matadorovi radil syn. Vrátil ho na výslnie

Päťkrát po sebe sa mu nepodarilo prísť do cieľa. Na Dakar však nezanevrel. Za odmenu sa po ôsmich rokoch opäť tešil z celkového prvenstva.

22.01.2018 18:29
Carlos Sainz Foto: ,
Carlos Sainz vyhral legendárny Dakar po ôsmich rokoch.
debata

Ťažšie než v Afrike

Skúsený veterán Carlos Sainz ovládol na slávnej rely po druhý raz v kariére kategóriu automobilov. Prvýkrát sa tešil v roku 2010 na Volkswagene, teraz bol úspešný s tímom Peugeot. Francúzska automobilka uspela tretíkrát v rade (v rokoch 2016 a 2017 triumfoval Stéphane Peterhansel), údajne to však bol jej posledný ročník Dakaru.

„Mám obrovskú radosť, že sa nám to po štyroch rokoch spoločnej práce podarilo. Dali sme sa s Peugeotom dokopy, aby sme vytvorili víťazné auto s duálnym pohonom. Tím uspel už v predošlých dvoch ročníkoch, ale myslím si, že toto víťazstvo som si zaslúžil za energiu, ktorú sme vložili do vývoja auta,“ neskrýval v cieli obrovskú radosť 55-ročný španielsky pretekár.

Dvojnásobný majster sveta v rely (1990 a 1992) priznal, že aktuálny Dakar mu dal poriadne zabrať a označil ho za extrémne náročný. Prirovnal ho dokonca k ročníkom, keď sa ešte jazdilo v Afrike.

Carlos Sainz na trati Rely Dakar 2018. Foto: SITA/AP, Ricardo Mazalan
Carlos Sainz Carlos Sainz na trati Rely Dakar 2018.

„Mal som slabšie i lepšie chvíľky, ale vždy sa zo seba snažím dostať všetko. Tentoraz boli trať i podmienky nesmierne náročné. Spočiatku som vravel, že začneme opatrne, ale v Peugeote vraveli, že máme šliapnuť na pedál. Pár dní som teda tvrdo súťažil a potom to už bolo najmä o tom, aby som neurobil žiadnu chybu,“ vysvetlil pre oficiálnu stránku Dakaru.

„Každý deň sa na trati niečo udialo. Boli tam rôzne pasce a prekvapenia. Musíte mať kus šťastia, aby ste to dokázali. Nikdy som nezažil také preteky,“ doplnil.

Prezradil, že jedenásta účasť na púštnej rely (premiéru si odbil v roku 2006 ešte v Afrike) bola možno jeho poslednou v kariére.

„Neviem, či sa o rok vrátim späť. Najprv si musím užiť toto víťazstvo, vrátiť sa domov a porozprávať sa s manželkou a rodinou. Potom uvidíme. Moje rozhodnutie môže ovplyvniť aj to, že Peugeot bude na budúci rok na Dakare chýbať,“ naznačil.

Na diaľku ho kontroloval pilot F1

Sainz mal počas náročných pretekov špičkového konzultanta. Pilota formuly 1 – syna Carlosa Sainza mladšieho.

„Hovoril som s ním každý deň – pred etapou i po nej. Pomstil sa mi za všetky rady, ktoré som mu dlhé roky dával. Dva týždne mi to vracal aj s úrokmi,“ smial sa Sainz starší v rozhovore pre autosport.com.

Svojho syna pravidelne sprevádzal počas pretekov vždy, keď mal čas. Od pretekov motokár až po veľké ceny v prestížnej F1. Takmer vždy bol priamo v padoku.

„Neustále sme preberali taktiku. Veľa sa ma pýtal a potom komentoval, čo som urobil dobre a čo zle,“ pokračoval výborne naladený šampión. Pred Katarčanom Nasserom Al-Attiyahom mal náskok 43 minút a 40 sekúnd a pred Juhoafričanom Ginielom de Villiersom viac než hodinu a štvrť. Rekordér Peterhansel skončil na štvrtej priečke.

Dvadsaťtriročný jazdec Renaultu v F1 bol z otcovho triumfu nadšený. „Dnes som pravdepodobne najviac hrdý syn na svete. Vyhrať azda najťažší Dakar, odkedy sa jazdí v Južnej Amerike vo veku 55 rokov (pekné číslo)! Gratulujem, Matador!“ napísal na twitteri.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar 2018 #Carlos Sainz