Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Učil sa chodiť. Lásku k motorke však neprebilo nič

Stačilo mu vyhrať jednu etapu. Utorňajšiu desiatu. Na svojich konkurentov v nej získal trištvrtehodinu k dobru a vo zvyšku Dakaru už mohol jazdiť na istotu.

22.01.2018 09:00
debata
Matthias Walkner oslavuje na pódiu po tom, ako... Foto: TASR/AP, Ricardo Mazalan
Argentína Motorizmus Rely Dakar Walkner Matthias Walkner oslavuje na pódiu po tom, ako sa stal víťazom 40. ročníka motoristických pretekov Rely Dakar v kategórii motocykle.

Jakeš: Rozhodujú chyby a šťastie

Matthias Walkner ovládol na Rely Dakar kategóriu motocyklov. Potvrdil tak absolútnu dominanciu KTM na slávnej púštnej rely, ktorá trvá už osemnásť rokov. Tridsaťjedenročný Rakúšan naznačil svoje schopnosti už vlani, keď skončil druhý za tímovým kolegom Samom Sunderlandom. Predtým dvakrát náročné preteky nedokončil.

„Nie je to pre mňa žiadne prekvapenie. Walkner už pred rokom ukázal, že pokojne môže vyhrať. Ak sa na trati nič vážne nestane, o víťazstvo medzi sebou bojujú najmä fabrickí jazdi KTM, Barreda Bort a možno ešte Benavides. Sklamal ma Quintanilla. Od majstra sveta som čakal viac. Blúdil, čo sa mu nestáva. Víťazstvo KTM ma vôbec neprekvapilo,“ komentuje priebeh jubilejného 40-ročníka Dakaru Ivan Jakeš.

Úspešný slovenský jazdec tentoraz v Južnej Amerike chýbal – dal prednosť seriálu majstrovstiev sveta v cross country rely.

„Doma som sa cítil komfortnejšie. Inak to nebolo nič moc sledovať preteky len v televízii. Mrzí ma Bolívia. Zase tam museli rušiť etapy. Organizátori si nedajú povedať, asi to robia kvôli peniazom. Ubližuje to však podujatiu. Priebeh pretekov bol rozhodne zaujímavý,“ tvrdí štvrtý muž celkového poradia spred piatich rokov.

Víťazného Walknera nepozná osobne tak dobre ako viacerých iných popredných jazdcov. „Je veľmi rýchly a vyzerá, že sa naučil aj navigovať,“ usmeje sa a pokračuje: „Na Dakar musíš byť dobre pripravený, ale potrebuješ aj veľké šťastie. On ho mal. Preto vyhral.“

O všetkom sa rozhodovalo v desiatej etape. Dovtedajší líder Adrien van Beveren mal 3 km pred cieľom ťažký pád a Dakar sa pre neho skončil. Navyše, početná skupina favoritov z čela priebežného poradia – vrátane Pricea, Benavidesa či Méa (bol medzi nimi aj Svitko) sa stratila a nabrala rozhodujúce manko.

„Stáva sa to. Aj tí najlepší jazdci často veria prvému a vydajú sa za ním. Presne viem, kde to bolo. Ide o dve riečištia paralelne vedľa seba. Aj pred dvoma či troma rokmi sme tam chvíľu hľadali správnu trasu. Sú síce vedľa seba, ale dovedú vás niekam inam. Navyše, z takého riečišťa sa nedá dostať von, treba sa vrátiť späť,“ vysvetľuje Jakeš.

Ťažký pád ho zmenil

Prvý Rakúšan s triumfom na Dakare si záverečnú štrnástu etapu užíval. Pred jej štartom mal pohodlný viac než 20-minútový náskok a mohol pokojne zvoľniť.

„Neuveriteľné. Ani neviem popísať svoje pocity. Tohtoročný Dakar bol nesmierne náročný. Rozhodne najťažšia rely v mojom živote. Navigácia bola veľmi dôležitá každý deň. Snažil som sa nerobiť chyby, aby som sa udržal v popredí,“ usmieval sa Walkner v cieli pretekov. Pred ich štartom veril v umiestnenie v prvej trojke.

Priznal, že v rozhodujúcej desiatej etape mal aj potrebné šťastie. „Potom som sa už snažil jazdiť najmä bezpečne a nestratiť pohodlný náskok. Našťastie, moja taktika slávila úspech,“ neskrýval obrovské nadšenie muž, ktorý si pred dvoma rokmi pri ťažkom páde zlomil stehennú kosť.

Zo zranenia sa vtedy zotavoval dlhé mesiace. Učil sa chodiť a koleno ho vôbec neposlúchalo. „Ten moment ma zmenil. Skvelé je už to, že môžem byť späť na trati.“

Prvý mu pred piatimi rokmi odporučil vyskúšať rely bývalý úspešný motocyklista a účastník Dakaru Heinz Kinigadner. Odvtedy sa im venuje a pomaly zbiera cenné úspechy.

„Prežívam najkrajšie momenty doterajšej kariéry! Dokázal som to! Ďakujem všetkým, ktorí mi verili a držali palce. Na tento moment nikdy nezabudnem,“ odkázal fanúšikom prostredníctvom facebooku.

Chlapík, ktorý okrem motorky jazdí rád aj na horskom bicykli a užíva si barbecue s priateľmi, je zo športovej rodiny. Staršia sestra Eva je bývalá reprezentantka v zjazdovom lyžovaní, ktorá žne úspechy v seriáli Freeride World Tour, odkiaľ má dva tituly majsterky sveta.

Konečné poradie Dakar 2018

Motocykle: 1. Walkner (Rak.) KTM 43:06:01 h, 2. K. Benavides (Arg.) Honda +16:53 min, 3. Price (Aus.) KTM +23:01, 4. Méo (Fr.) KTM +47:28, 5. Farrés-Guel (Šp.) KTM +1:01:04 h.

Štvorkolky: 1. Casale (Čile) Yamaha 53:47:04 h, 2. Cavigliasso (Arg.) Yamaha +1:38:52 h, 3. González (Arg.) Yamaha +2:08:14.

Automobily: 1. Sainz (Šp.) Peugeot 49:16:18 h, 2. Al-Attiyah (Kat.) Toyota +43:40 min, 3. De Villiers (JAR) Toyota +1:16:41 h, 4. Peterhansel (Fr.) Peugeot +1:25:29.

Kamióny: 1. Nikolajev (Rus.) Kamaz 54:57:37 h, 2. Viazovič (Biel.) Maz +3:57:17 h, 3. Mardejev (Rus.) Kamaz +5:22:34.

debata chyba
Viac na túto tému: #motocykle #Rely Dakar 2018 #Matthias Walkner