Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko: Piesku mám plné zuby. No chcem ísť vyššie

Po šiestich etapách mu patrí desiata priečka. Na priebežného lídra Kevina Benavidesa však stráca len necelú polhodinku.

12.01.2018 18:15
Svitko Foto:
Štefan Svitko na Rely Dakar 2018.
debata

Slovenský motocyklista Štefan Svitko (35) si v piatok počas voľného dňa na Dakare trochu oddýchol, nabral nové sily a už v sobotňajšej maratónskej etape (po jej skončení nemôžu jazdci využiť pomoc svojich tímov) sa pokúsi posunúť v celkovom hodnotení o čosi vyššie.

„Som v pohode, len kolená ma ešte stále trochu bolia. Motorka je v poriadku. Chalani s ňou zatiaľ nemali veľa práce, ani po nepríjemnom páde v druhej etape. Najhoršie to bolo vo štvrtok, keď pršalo, hneď vytiekli tlmiče,“ tvrdí pretekár Slovnaft Rally Team-u.

Ako sa cítite po jazdeckej stránke?

Čakal som, že to bude o čosi lepšie. Tešil som sa na duny, piesok, a teraz padám. Každý deň som spadol hádam päťkrát. Už mám z toho nervy. S výnimkou pádu v druhej etape, keď som si zranil kolená a krk, to boli vždy malé pády. Aj tak však musíte po každom zdvihnúť motorku, treba ju nanovo naštartovať a rozbehnúť. Vždy stratíte nejaký čas. Ubíja ma to.

Hrajú pri pádoch úlohu aj bolesti kolien?

Aj to. Keď prechádzate z mäkkého na tvrdý terén pod 100 až 110-stupňovým uhlom, je to vždy veľký náraz. Preto treba stáť na stupačkách a prepérovať to. No ja som musel sedieť, lebo ma kolená nesmierne boleli. Už je to lepšie, ale aj dún už bude menej. Pri jazde sa treba často odrážať, nohy sú – po hlave – na motorke najdôležitejšie.

Navigovať sa vám darí podľa predstáv?

Mohlo by to byť aj lepšie. V stredu som spravil hlúposť, ktorá ma stála tri-štyri minútky. No chyby v navigovaní patria k Dakaru. Každý sa na trati párkrát stratí, urobí chyby. Bez toho to nejde. Minulý rok dostali v jednej etape skoro všetci favoriti od víťaza 40 minút, lebo blúdili. Tri minúty preto nie sú žiadna tragédia.

Prečo sú na popredných priečkach také malé odstupy medzi jazdcami?

Na Dakare je veľa výborných jazdcov. Poradie sa neustále mení. Raz sa vám darí viac, na druhý deň je to horšie. Čakal som, že po pieskových etapách na tom budem lepšie, no brzdia ma pády. Úplne sa mi piesok znechutil. V minulosti hneď v úvode po štyroch ťažkých etapách skončila polovica jazdcov pre techniku, teraz sú výpadky top jazdcov minimálne. Aj preto je náročnejšie dostať sa vyššie.

Ako ste strávili voľný deň?

Nič extra som nerobil. Poriadne som si oddýchol, najmä od motorky. Zašli sme sa pozrieť aj do mesta a dokúpiť nejaké veci.

Už v sobotu vás čaká dôležitá maratónska etapa. Na čo si treba dať najväčší pozor?

Nesmiem zničiť motorku. Keď niečo poškodím, musím ísť na druhý deň s tým, čo mám. Najlepší jazdci si však nemusia dávať väčší pozor. Majú svoje dvojky a keď sa niečo stane, tak im kolegovia prehodia potrebnú vec zo svojej motorky. Ja takého parťáka nemám.

Štefan Svitko odpovedá na otázky novinárov. Foto: Slovnaft Dakar Team
Svitko Štefan Svitko odpovedá na otázky novinárov.

Aký máte cieľ do druhej polovice pretekov?

Spokojný by som bol, keby som sa dostal medzi najlepšiu trojicu. No to bude veľmi ťažké. Každopádne, urobím všetko pre to, aby som sa v celkovom poradí posunul vyššie. Ešte je pred nami veľa etáp, stať sa môže čokoľvek. U všetkých sa dostaví už i únava. Najhoršie je, že som sa už v druhej etape zranil. To sa s vami potom ťahá celý Dakar. Mohol by som ísť ešte o čosi rýchlejšie, ale človek na seba musí dávať aj pozor. Nechcem sa niekde rozbiť o kamene. Nedá sa ísť na sto percent ako na motokrose, kde poznáte dokonale trať. Tu idete stále do neznáma.

Máte svojho favorita na celkové prvenstvo?

Vôbec. Ťažko teraz niekoho favorizovať. Vyhrať môže ktokoľvek. Vidíte to na výsledkoch, stále sa menia. Isté je len to, že napokon vyhrá ten najlepší.

Fakty z Dakaru

Motocykle, 6. etapa (Arequipa /Peru/ – La Paz /Bol./, meraný úsek: 194 km): 1. Méo (Fr.) KTM 1:54:10, 2. Benavides (Arg.) Honda, 3. Price (Aus.) KTM – obaja +30,… 13. Svitko (SR) KTM +4:19.

Poradie po 6. etape: 1. Benavides (Arg.) Honda 16:33:20, 2. Van Beveren (Fr.) Yamaha +1:57, 3. Walkner (Rak.) KTM +3:50,… 10. Svitko +29:11.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2018 #Slovnaft Rally Team