Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z neľútostného Dakaru odstúpil piaty Čech. Lhotskému sa zapichli do brucha riadidlá

Český motocyklový jazdec Rudolf Lhotský predčasne končí svoje účinkovanie na Rely Dakar. Štyridsaťdvaročný pretekár po pondelkovom páde síce dokončil 5. etapu, na odporúčanie lekárov sa však vo štvrtok rozhodol do ďalšej etapy neodštartovať.

11.01.2018 15:14
Ilustračná snímka, Rely Dakar Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

„Mal som ťažký pád, keď som prechádzal z duny na dunu. V najnižšom mieste som sa pozrel do roadbook a v tej chvíli ma prekvapila diera s jemným pieskom feš-feš. Bohužiaľ sa mi zavreli riadidlá a zapichol som si ich do brucha. Bola to taká rana, že som si roztrhol dres, bundu a tričko,“ opísal Lhotský nehodu, ktorú mal 50 km pred cieľom.

V bivaku následne navštívil lekára a zamieril aj do nemocnice. „Podľa lekárov hrozil nejaký hematóm na pečeni a vnútorné krvácanie, takže ma odviezli do nemocnice. Tam sa to síce nepotvrdilo, nechali si ma však na pozorovanie,“ uviedol člen tímu Barth Racing, ktorý sa držal na 91. mieste.

Lhotský síce zvažoval, že by v rely pokračoval, nakoniec ale poslúchol rady lekárov. „Keby mi neoznámili, že musím odísť do nemocnice na pozorovanie, tak by som napríklad ešte v Dakare pokračoval. Som bojovník, neprišiel som sa sťažovať. Keby lekári povedali, že môžem ísť, tak by som pokračoval,“ povedal.

Priznal však, že sa necíti dobre. „Nemôžem sa veľmi hýbať a nadychovať, predkláňať. Je to narazené. Bolí ma rameno, stehno. Som otlčený,“ vypočítal.

Rodák zo Šternberku štartoval na Dakare tretíkrát, druhýkrát ho nedokončil. Vlani obsadil 82. miesto. „Bola to naozaj náročná rely, ťažšie etapy som nikdy nejazdil. Som rád, že som aspoň dokončil časť v Peru a púštne duny. Ten, kto ich prekonal, bol skoro víťaz. V Peru boli síce nádherné a krásne duny, ale miestami to pripomínalo mesačný terén – veľa kameňov a piesok feš-feš,“ povedal Lhotský. Na slávnej súťaži už neplánuje na motorke v budúcnosti štartovať, o rok chce ísť na štvorkolke.

Lhotský je piatym Čechom, ktorý odstúpil zo 40. ročníka Dakaru. Motocyklista Ondřej Klymčiw sa zranil a v nemocnici čaká na operáciu, štvorkolkára Tomáša Kubiena zastavili technické problémy. Nepokračujú ani posádky kamiónov Aleša Lopraisa a Roberta Randýska, ktorý bol takzvanou rýchlou asistenciou Martina Prokopa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar 2017 #Rudolf Lhotský