Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Svitko je eso pieskových dún. Túži po prvej trojke

Na svoj deviaty Dakar sa postaví symbolicky s číslom deväť. Tradične s vysokými ambíciami. Slovenský motocyklista Štefan Svitko už vie, ako chutí druhé miesto na najslávnejšej rely sveta. Okrem toho skončil v Južnej Amerike dvakrát piaty. Bez debát patrí do absolútnej svetovej špičky.

04.01.2018 17:35
debata (1)
Štefan Svitko. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Svitko Štefan Svitko.

Tridsaťpäťročný Žaškovčan už niekoľko rokov opakuje, že Dakar môže vyhrať približne desať top jazdcov.

„Konkurencia je každý rok väčšia. Keď chcete byť vpredu, musíte súťažiť a riskovať od prvého dňa. Strata na najlepších sa postupne nabaľuje a neskôr už nie je šanca ju stiahnuť. Každý z nás chce vyhrať, mňa by potešilo aj umiestnenie v prvej trojke. Hlavné je, aby som prišiel do cieľa zdravý a vyhýbali sa mi pády,“ vraví jazdec Slovnaft Rally Team-u.

Po druhej priečke spred dvoch rokov od neho vlani všetci čakali útok na celkové prvenstvo. Na trati ho však od začiatku prenasledovala smola a rôzne problémy.

„Len motorka fungovala stopercentne. Dokonca na nej nebolo ani veľa roboty. Celé sa to na nás začalo valiť roztrhnutím brzdovej hadičky. V náročnej etape som potom stratil trištvrte hodinu a to som mal ešte šťastie, že jej druhú polovicu zrušili. Neskôr prišla nešťastná hodinová penalizácia. Povedal som si, že sa pokúsim dostať aspoň do desiatky, no nevyšlo to…“ hodnotí nevydarené vystúpenie.

V závere ho ešte zradilo aj zdravie. Pre dehydratáciu musel do nemocnice, do bivaku nedošiel do stanoveného limitu, preto inkasoval ďalšiu penalizáciu – tentoraz až 3:22:00 h. Napokon obsadil až 25. priečku.

„Na úspech potrebujete kopu šťastia. Všetko musí do seba dokonale zapadnúť. Dúfam, že tentoraz to bude oveľa lepšie,“ nádejá sa.

O tom, že má šikovný Slovák na to, aby obsadil jednu z popredných priečok, nepochybujú ani organizátori. Na oficiálnej stránke podujatia mu predpovedajú, že bude profitovať z výrazne väčšieho počtu etáp na piesku.

„Svitko je eso pieskových dún. Znova sa pobije o umiestnenie v prvej trojke a pokúsi sa vyťažiť maximum z jazdy v peruánskych dunách,“ uvádza sa v jeho profile.

Svitko priznáva, že sa zo zmeny profilu trate teší.

„Oveľa viac budeme jazdiť na piesku v Peru, naopak, v Bolívii nás čakajú len dve etapy. Minulý rok tam bola polovica celej trate – samé blato a dve etapy museli úplne zrušiť. Každý deň sme boli totálne mokrí, motorky zničené a pérovanie vytečené. V KTM-ke už pomaly nemali náhradné diely. V Peru som raz zažil cieľ a raz štart. Jazdilo sa mi tam dobre, len som si tam zničil rameno. Azda teraz zvládnem tú nepríjemnú zákrutu lepšie,“ vraví.

Svitka a jeho tím ešte pred sobotňajším štartom púštneho dobrodružstva poriadne potrápili problémy s batožinou. V Paríži im ju nestihli preložiť do lietadla, a tak dorazila až v stredu večer. Nie však kompletná, namiesto piatich tašiek prišli štyri.

„Preberanie sme mali pôvodne absolvovať vo štvrtok ráno, preložili sme ho na popoludnie. I tak sme však v tom čase nemali všetko, čo sme chceli mať. Azda nás už viac smola prenasledovať nebude,“ praje si Martin Kubačka.

Štefan Svitko na Dakare
2010 13. miesto
2011 nedokončil
2012 5. miesto
2013 nedokončil
2014 9. miesto
2015 5. miesto
2016 2. miesto
2017 25. miesto

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Dakar 2018