Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šialenstvo s motormi, koniec pekných monopostov. Zo stajní F1 znie kritika

Nový ročník majstrovstiev sveta formuly 1 sa síce začne až budúci rok v marci, už teraz je však jasné, že ho čaká niekoľko veľkých zmien.

27.11.2017 22:43
Lewis Hamilton, Sebastian Vettel Foto: ,
Lewis Hamilton z Mercedesu ovládol sezónu F1 pred Sebastianom Vettelom z Ferrari.
debata

Namiesto 20 pretekov sa ich uskutoční 21 a stajne budú mať k dispozícii pre každý monopost namiesto štyroch motorov len tri, čo sa vedeniam tímov vôbec nepáči. Zmien sa tiež dočká systém trestov za nepovolené výmeny súčastí pohonných jednotiek.

Predovšetkým zníženie počtu motorov na sezónu sa stajniam vôbec nepáči a riaditeľ Red Bullu Christian Horner to dokonca označil za absolútnu šialenosť. Podľa predsedu Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jeana Todta sa však tímy nemajú na čo sťažovať.

„Nie je to žiadna novinka, rozhodlo sa o tom už pred rokmi,“ pripomenul, že zníženie počtu motorov kvôli redukcii nákladov schválili už pred tromi rokmi. „Keby to chceli zmeniť, tak by za to museli hlasovať všetky stajne. A to sa nestalo, takže budeme mať tri motory,“ citovala bývalého šéfa Ferrari agentúra Reuters.

„Podľa mňa je to úplné šialenstvo. Veď len my sme počas sezóny museli využiť šesť motorov. Znížiť povolený počet na tri je hlúposť,“ vyhlásil Horner. Stajňa Red Bull v tom však rozhodne nebola sama a vrcholom bola Veľká cena Talianska, keď poradie na štarte za víťazom kvalifikácie Lewisom Hamiltonom z Mercedesu výrazne zamiešala celá séria trestov za nepovolené výmeny súčiastok.

Práve kvôli tomu sa zmení systém sankcií. Podľa súčasných pravidiel mohli tímy prísť na štarte pokojne o 35 pozícií, hoci monopostov je len dvadsať. „Od budúceho roka budeme trestať len prepadom na posledné miesto. Nebudeme mať tresty v podobe straty 50 alebo 60 miest,“ uviedol športový riaditeľ formuly Ross Brawn. „Myslím, že tento rok stajne prišli na štarte dokopy o tisíc miest a to nie je dobré,“ dodal.

Formulu tiež v budúcej sezóne čakajú zásadné zmeny vo vzhľade vozidiel. Hlavy jazdcov bude chrániť takzvaná svätožiara a z monopostov naopak zmizne tzv. žraločia plutva. „Čakajú nás posledné preteky, v ktorých budú autá vyzerať dobre,“ povedal pred záverečnou Veľkou cenou Abú Zabí majster sveta Hamilton. „Čo sa týka vzhľadu, tak to je zmena k horšiemu, ale na druhej strane sa zvýši bezpečnosť,“ dodal.

„Myslím si, že si na to všetci rýchlo zvyknú, ale teraz autá samozrejme vyzerajú oveľa lepšie,“ dodal Sebastian Vettel z Ferrari. „Prilby nebudú veľmi viditeľné, ale nebude to také dramatické, ako si veľa ľudí myslí. Bude to v pohode,“ dodal Daniel Ricciardo z Red Bullu.

Žraločia plutva zmizne z oveľa prozaickejších dôvodov – aby boli vidieť čísla jazdcov a sponzori na zadnom krídle. „Keď sa rozprávame o technologických novinkách, tak nemyslíme dosť komerčne,“ vysvetlil šéf McLarenu Zak Brown.

„Predné krídla už sú nepoužiteľné, trup blokuje niekoľko aerodynamických prvkov a na motore máme obrovskú plutvu, ktorá zakrýva zadné krídlo. Preto sme začali uvoľňovať na autách miesto na komerčné účely,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #formula 1 #Sebastian Vettel #Christian Horner