Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jakeš: Patrím do kolónky legenda. Dakar však musí počkať

Dakar je pre neho srdcová záležitosť. Na štart prestížnej rely sa postavil už desaťkrát a v roku 2013 obsadil štvrté miesto. Budúcoročný však vynechá. Dôvodom nie je zranenie ani nedostatok financií.

28.11.2017 06:00
Ivan Jakeš, Miroslav Lažo, Filip Šebo Foto: ,
Ivan Jakeš (v strede) predstavil členov svojho tímu, medzi ktorými sú i známi športovci Miroslav Lažo (vpravo) a Filip Šebo.
debata (3)

„Minulý týždeň som dostal ponuku, ktorej nedokážem odolať. Budúci rok budem jazdiť seriál majstrovstiev sveta v rely. Veľmi sa na to teším. Niekoľko rokov som po tom túžil. Na Dakar by som sa mal vrátiť v roku 2019,“ vysvetľuje slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš (44).

Ako budete prežívať budúcoročný Dakar?

Stopercentne ho budem sledovať v televízii. Je to moja srdcovka. Od detstva som túžil zúčastniť sa na Dakare, vyšlo mi to a teraz, keď mám prestávku, nenechám si to ujsť aspoň v televízii. Budem všetkým chalanom držať palce, aby sa im dobre jazdilo a nikomu sa nič vážne nestalo. Popri tom sa budem pripravovať aj na prvé preteky MS. Priznávam, že rozhodovanie bolo veľmi ťažké. No veľmi túžim vyskúšať si to.

Vravíte, že rok čo rok sa vám peniaze zháňajú ťažšie. Je pre sponzorov seriál MS v rely dostatočne lákavý?

Všetko je to o prezentácii. Posnažíme sa, aby bola čo najlepšia. Rokujeme s rôznymi ľuďmi z médií, aby s nami niekto absolvoval celý seriál, aby sme ho čo najlepšie odprezentovali. Je to veľmi zaujímavé a náročné podujatie. Súťažia tam najlepší fabrickí jazdci z Dakaru.

Ivan Jakeš (v strede) s Filipom Šebom (vľavo) a... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ivan Jakeš, Filip Šebo, Milan Kabát Ivan Jakeš (v strede) s Filipom Šebom (vľavo) a kondičným trénerom Milanom Kabátom.

Dajú vám na MS partneri viac peňazí ako na Dakar, ktorý je osvedčená značka?

Výhoda je, že ide o celoročnú záležitosť. To ich najviac oslovilo. Dakar má obrovskú prestíž, zbožňujem ho, ale ide len o dva týždne v januári. Verím, že na Dakar sa vrátim v roku 2019, teraz si idem splniť ďalší veľký sen. Rozpočet na celý seriál je približne rovnaký ako na Dakar.

Štartovné na Dakar 2018 ste museli zaplatiť už dávnejšie. Neprepadnú tieto peniaze?

Vo štvrtok sme sa dohodli, že mi štartovné presunú na ďalší ročník. S organizátormi mám veľmi dobré vzťahy, takže som bol presvedčený, že sa dohodneme. Už ma majú zaradeného v kolónke legenda (úsmev).

Túžili ste vyhrať Dakar, teraz vás čaká seriál MS. Aj tam máte najvyššie ambície?

Jasné. Chcem sa motať na popredných priečkach. V prvej trojke. Prečo nie… Aj na Dakare som dokázal jazdiť s najlepšími. Dôležité je prísť vo všetkých pretekoch do cieľa a jazdiť v nich čo najlepšie. Potom to môže vyjsť.

V predošlých dvoch ročníkoch slávnej rely ste mali smolu. Zavážilo to pri rozhodovaní?

Trošku. Dúfam, že práve počas seriálu MS pretrhnem smolu a na Dakare 2019 pôjdem tak, ako nikdy predtým. Škoda, že sa nedá zladiť účasť na Dakare aj v seriáli. Z logistického hľadiska je to náročné. Veci z Dakaru prídu začiatkom marca a vtedy sa už v Janove naloďuje technika na prvé dve podujatia MS. To sa nedá stíhať a nie sme tím, ktorý by mohol mať dve súpravy všetkého.

Ivan Jakeš na trati Rely Dakar. Foto: SITA/AP, Felipe Dana
Ivan Jakeš Ivan Jakeš na trati Rely Dakar.

Budete mať okolo seba rovnaký tím?

Určite so mnou pôjde Jardo Beran a sľúbil sa mi aj Majo Smyčka – ak bude mať voľno. Nie je jednoduché prehovoriť zamestnaných ľudí na celý seriál. Bol by som rád, keby išli obaja aspoň na prvé preteky, potom to možno zvládnem aj s jedným z nich. Preteky mávajú hviezdicovú trasu, päť dní ste v jednom depe a každé ráno sa ide iným smerom. Takže nepotrebujete špeciálne servisné auto, stačí jeden mechanik a druhý človek, ktorý sa vám postará o veci.

Ako sa do vášho Jakeš Dakar Team-u dostal Filip Šebo?

Poznáme si asi trištvrte roka a veľmi sme si sadli. Oslovil som ho, súhlasil. Je výborný motivátor a skvelý sparing na prípravu. Je jeden z ľudí, ktorí ma presvedčili, že toto je správne rozhodnutie. V Dauhe má veľa kontaktov. Som presvedčený, že si našu spoluprácu obaja užijeme.

Čím sa vlastne živíte po celý rok?

Som síce živnostník, ale už tri roky fungujem ako profesionálny jazdec. Starám sa len o svoje veci a trénujem. Predtým som robil s kovmi – to je moja veľká záľuba. Dúfam, že keď raz budem mať veľkú šedivú bradu, budem kováč.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar #Ivan Jakeš