Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slávny tím sa vyhráža odchodom z F1. Nechceme zmenu ihriska, znie z Ferrari

Prezident Ferrari Sergio Marchionne pohrozil odchodom tradičnej značky z kolotoča F1, ak nový majiteľ Liberty Media s Medzinárodnou automobilovou federáciou (FIA) pristúpia k zmenám motorových pravidiel.

06.11.2017 11:00
Sebastian Vettel Foto: ,
Sebastian Vettel v boxe Ferrari.
debata

Marchionne niektoré avizované novinky víta, napríklad zníženie prevádzkových nákladov pre stajne, nesúhlasí s plánmi vyrovnávania štartového poľa. Nové motorové pravidlá by mali tímy dostať na jednu úroveň, čím by Ferrari mohlo prísť o príslušnosť medzi elitou.

„Sme súčasťou DNA formuly 1 už od jej vzniku, ak sa však ihrisko zmení, nemáme záujem pokračovať v hre,“ poukázal Marchionne na účinkovanie talianskej značky v kolotoči od jeho začiatku v roku 1950. Odvtedy jej jazdci získali 228 triumfov vo Veľkých cenách, 16 konštruktérskych a 15 pretekárskych titulov.

„Jedinečnosť pohonného ústrojenstva je pre tímy špecifická, vypovedá o značke a zastáva jej pozíciu. Ak ju nemôžeme posilniť, nebudeme štartovať,“ dodal Marchionne. Ferrari má zmluvu vo formule 1 do roku 2020.

Prvé rokovania o budúcnosti F1 sa uskutočnia v utorok v Paríži. Liberty Media by v nich malo odprezentovať svoje smerovanie od roku 2021.

Hrozí aj zrušenie bonusov pre „veľké“ tímy, vďaka ktorým by sa „malé“ stajne priblížili k bojom o titul. V utorok by sa mal riešiť aj o rozpočet F1 v ďalších sezónach či zmeny v štruktúrach najprestížnejšej automobilovej triedy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Sergio Marchionne