Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chystá sa na ďalší Dakar. Pevnosť Boyard bola veľký zážitok, vraví Jakeš

Nepredstavil sa na žiadnej rely, na motorke súťažne nejazdil. Viac ho bolo vidieť na televíznych obrazovkách a na rôznych akciách. Skúsený slovenský motocyklista Ivan Jakeš (43) priznáva, že zohnať peniaze na slávny Dakar je čoraz náročnejšie. Preto sa musí obracať.

11.10.2017 13:00
Ivan Jakeš Foto: ,
Ivan Jakeš po prílete z Rely Dakar.
debata

„Je dôležité byť na očiach. Momentálne doťahujeme dôležité detaily, trénujem a manažujem veci okolo Dakaru,“ priznáva štvrtý muž celkového poradia z roku 2013.

Čomu sa momentálne venujete?

Pomaly sa pripravujem na Dakar. Bojujem. Dúfam, že všetko vyjde tak, ako by som chcel a predstavujem si. Každý rok je to ťažšie a ťažšie. Motorku budeme posielať do Južnej Ameriky v druhej polovici novembra, ale už teraz sa všetko točí okolo toho. Doťahujem dôležité detaily. Riešime aj nový tímový branding a podobné veci.

Máte už motorku, na ktorej pôjdete Dakar?

Už dávno. Na stroji, ktorý si beriem na Dakar, však doma nikdy nejazdím. Nemá to význam. Mám však doma aj nejaké staršie motorky a na tých občas trénujem. Pozostávali mi, keďže ich kupujem cez lízing. Dúfam, že mi ostanú navždy.

Štefan Svitko má dakarskú motorku požičanú od KTM-ky. Vy s fabrikou užšie nespolupracujete?

Máme nejaké dohody o spolupráci a rôzne zľavy, ale motorky si musím kupovať.

Jakeš Dakar Team ostáva bezo zmien?

Bude v ňom mechanik Jardo Beran aj Majo Smyčka. Tretieho a možno aj štvrtého človeka ešte riešime. Potrebujem nejakého manažéra, komunikátora s médiami, človeka na podobné veci. Dick Kvetňanský už v tíme nebude.

Pozdáva sa vám trať budúcoročného Dakaru?

Trochu ma mrzí, že je tam opäť aj Bolívia. Musíme sa pripraviť, že tam bude niektorý deň určite pršať. Najmä, aby to nedopadlo, ako naposledy, keď nepršalo len jeden deň. Aby z toho zase nebol len polovičný Dakar… Peru je paráda, tam sa teším. V Peru nás čakajú pieskové trate a to je zábava.

Prečo ste počas roka nejazdili žiadne rely?

Vlastne už dva roky som nešiel iné rely, lebo je to veľmi drahá záležitosť. Som rád, že sa mi podarí dať dokopy aspoň účasť na Dakare. Samozrejme, veľmi ma to láka, bohužiaľ, na Slovensku sa to financuje veľmi ťažko. Svetová séria je extrémne finančne náročná a menšie rely v Grécku pre mňa nemajú zmysel. Nedajú mi vôbec nič, lebo navigačne je to úplne iné ako Dakar a niektoré preteky sa dokonca jazdia v plnej premávke. To riešiť nechcem.

Ivan Jakeš na trati Rely Dakar. Foto: SITA/AP, Felipe Dana
Ivan Jakeš Ivan Jakeš na trati Rely Dakar.

Zajazdíte si aspoň nejaké preteky na Slovensku?

Súťažne nejazdím ani domáci šampionát v endure. Trénujem, venujem sa fyzičke a najmä manažovaniu všetkého okolo. Bol som však na niektorých pretekoch v motokrose, ktoré som spolukomentoval. Vyskúšal som si to, bolo to niečo nové a veľmi zaujímavé.

Na jar ste avizovali viaceré nové projekty. Podarilo sa vám naplniť vlastné očakávania?

Všetko je to najmä vec peňazí. Bohužiaľ, mal som jedného zaujímavého potenciálneho člena tímu, ale nepodarilo sa mu zohnať dostatok peňazí, takže z toho nič nie je. Snáď však ešte nie je všetkým dňom koniec. Podarili sa však nejaké projekty, ako napríklad Pevnosť Boyard a podobné akcie. Tento rok ma bolo dosť vidieť pri rôznych aktivitách a na rôznych akciách. Je dôležité byť na očiach. Dúfam, že to splní svoj účel.

Ako sa vám páčilo v Pevnosti Boyard?

Veľký zážitok. Ako dieťa – teda už som asi mal aj dvadsať rokov – som to celkom sledoval. Na túto výzvu som sa veľmi tešil. Keď sa ma pýtali, či do toho pôjdem, ani na chvíľu som nezaváhal. Nejaké peniažky sme vyhrali, i keď ich nebolo toľko, ako sme si predstavovali. No je to tam nevyspytateľné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar #Ivan Jakeš