Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Body za uznanie. Hamilton pustil pred seba Bottasa, rozhodol mozog zabijak

Britský pilot Lewis Hamilton síce na Veľkej cene Maďarska stratil body v boji o titul majstra sveta formuly 1, ale zase získal uznanie za športové gesto. V závere totiž pred seba pustil tímového kolegu z Mercedesu Valtteriho Bottasa, ktorý vďaka tomu obsadil konečné tretie miesto. Hamilton došiel štvrtý.

31.07.2017 11:52
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton v boxoch počas VC Maďarska.
debata (1)

Hamilton fínskemu jazdcovi oplatil podobné gesto, keď mu Bottas o pár kôl skôr uvoľnil cestu, aby mohol trojnásobný majster sveta zaútočiť na vedúce autá Ferrari. To sa mu nakoniec nepodarilo a Sebastian Vettel došiel prvý a zvýšil náskok pred Hamiltonom v poradí šampionátu na 14 bodov. Druhý na Hungaroringu skončil Kimi Räikkönen.

„Chcem získať šampionát čestne. Neviem, či sa mi to niekedy vráti. Či už v dobrom, alebo zlom,“ vyhlásil Hamilton. „Myslím, že dnes som sa zachoval správne,“ dodal tridsaťdvaročný pilot. Keby došiel na treťom mieste, strácal by na vedúceho Vettela v šampionáte jedenásť bodov.

Nakoniec tak neurobil aj preto, že 25 kôl pred koncom, kedy Hamilton sťahoval stratu na vedúce Ferrari, ho pustil Bottas pred seba. Päťnásobný víťaz maďarskej Grand Prix ale Räikkönena ani Vettela nedohnal, v poslednom kole preto zvoľnil, aby ho mohol o sedem sekúnd pomalší Fin predbehnúť.

„Rozhodol som sa viac srdcom než hlavou. Mozog je skôr zabijak, pretože každý bod sa počíta a je to buď, alebo. Ale srdce mi povedalo, že pustiť Valtteriho je správna vec,“ uviedol Hamilton.

„Rovnako ako jemu tím povedal, aby urobil to, čo má, tak rovnaké pravidlá platia pre mňa,“ dodal. „Snáď som dnes ukázal, že držím slovo a že som tímový hráč. Verím, že keď v živote robíte dobré veci, tak sa vám to vráti,“ vyhlásil Hamilton.

„Celý tím ukázal veľké množstvo športového ducha. A aj Valtteri, ktorý Lewisa v pretekoch pustil pred seba. Pre tím a aj pre Lewisa však bolo napokon veľmi ťažké dodržať slovo. Bolo by naivné povedať, že toto rozhodnutie nebudeme ľutovať, keď nás tieto tri body napokon môžu pripraviť o titul,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Sebastian Vettel #VC Maďarska #Valteri Bottas