Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na VC Maďarska double Ferrari. Vettel vyhral pred Räikkönenom

Nemecký pilot Sebastian Vettel triumfoval v nedeľňajšej Veľkej cene Maďarska formuly 1. Jazdec tímu Ferrari mal väčšinu pretekov problémy s monopostom, napriek tomu dokázal vybojovať svoje 46. prvenstvo v F1 v kariére a štvrté v tohtoročnom šampionáte.

30.07.2017 16:12
Sebastian Vettel Foto: ,
Víťaz VC Maďarska Sebastian Vettel.
debata (1)

Na druhom mieste skončil Vettelov tímový kolega Kimi Räikkönen s odstupom 908 tisícin sekundy a Scuderia získala druhé double v tejto sezóne po VC Monaka. Na tretej pozícii finišoval Valtteri Bottas z tímu Mercedes (+12,462 s), ktorého v poslednom kole prepustil kolega Lewis Hamilton a vrátil mu prenechanie pozície zo 46. kola. Britský úradujúci vicemajster sveta teda obsadil štvrtú priečku (+12,885). Piaty bol Max Verstappen z Red Bullu (+13,276).

„Som neskutočne šťastný, boli to veľmi ťažké preteky. Tri alebo štyri kolá po odchode safety caru som mal plné ruky práce, volant mi začal ísť do strany. Nejazdil som po obrubníkoch a snažil sa šetriť auto. Musel som sa sústrediť počas celých pretekov. Dúfal som, že si na pár kôl budem môcť vydýchnuť, ale nedalo sa. Ani veľmi neviem, čo sa stalo, pozrieme sa na to. Teraz to je však jedno, pretože sme vyhrali,“ povedal Vettel na pódiu do mikrofónu Davida Coultharda.

„Mal som dobrý štart, ale nechcel som na to príliš tlačiť. Vozil som sa za Vettelom 71 kôl. Nie je to ideálne, pochopiteľne, chcel som vyhrať. Nie je ľahké predbiehať a predovšetkým, keď máte pred sebou tímového kolegu, musíte byť viac opatrný. Prinajmenšom máme v tíme radosť a to je najdôležitejšie,“ dodal Räikkönen.

Sezónne maximum dosiahol Fernando Alonso z McLarenu, ktorého klasifikovali ako šiesteho v poradí. Predtým len raz finišoval na bodoch, keď bol deviaty na VC Azerbajdžanu v Baku. Jeden bod si pripísal v nedeľu aj jeho tímový kolega Stoffel Vandoorne (10. miesto), bodovali aj obaja piloti stajne Force India Sergio Pérez (8. miesto) a Esteban Ocon (9. miesto). Šesť bodov za siedmu pozíciu zinkasoval Carlos Sainz (Toro Rosso).

V šampionáte sa Vettel po víťazstve odpútal od Hamiltona na 14 bodov, tretí Valtteri Bottas (Meredes) zaostáva o 33 bodov. Teraz v F1 nasleduje letná prestávka, najbližšie preteky sa uskutočnia 27. augusta v belgickom Spa-Francorchamps.

Dvojica Ferrari sa po štarte udržala na prvých dvoch miestach, pred štvrtého Hamiltona sa dostali obidva Red Bully, ktoré sa ale krátko na to zrazili a Ricciardo musel odstúpiť. Monopost odstavil na trati a vyšlo bezpečnostné vozidlo. Verstappen neskôr dostal za náraz do Ricciarda penalizáciu 10 sekúnd. V tretine veľkej ceny mal Vettel pred druhým Räikkönenom dvojsekundový náskok, tretí Bottas zaostával o 6,7 s.

Po zastávkach v boxoch viedol Vettel, Hamilton sa posunul na štvrtú priečku pred potrestaného Verstappena, ktorý klesol na piatu pozíciu. Líder Vettel mal problémy so svojím autom a brzdil evidentne rýchlejšieho Räikkönena. Na neho sa už tlačili mercedesy. V 46. kole Bottas pustil Hamiltona na tretie miesto a ten začal stíhaciu jazdu dvojice Ferrari. Brit sa však nevedel poriadne priblížiť k Räikkönenovi a Vettel nakoniec dosiahol svoje 46. víťazstvo v F1. Hamilton v závere ešte pustil Bottasa späť na tretiu priečku.

Výsledky – Veľká cena Maďarska F1 – Hungaroring – nedeľa (po 70 kolách): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 1:39:46,713 h, 2. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +0,908 s, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes +12,462, 4. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +12,885, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +13,276, 6. Fernando Alonso (Šp.) McLaren +1:11,223, 7. Carlos Sainz (Šp.) Toro Rosso, 8. Sergio Pérez (Mex.) Force India, 9. Esteban Ocon (Fr.) Force India, 10. Stoffel Vandoorne (Belg.) McLaren – všetci +1 kolo

Poradie MS (po 11 z 21 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 202 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 188, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 169, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 117, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 116, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 67

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 357 bodov, 2. Ferrari 318, 3. Red Bull 184, 4. Force India 101, 5. Williams 41, 6. Toro Rosso 39

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #F1 #Kimi Räikkönen #Sebastian Vettel #VC Maďarska