Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénny Hamilton. Brit v domácej kvalifikácii deklasoval konkurenciu

Brit Lewis Hamilton nedal nikomu žiadnu šancu a suverénnym spôsobom ovládol sobotňajšiu kvalifikáciu na domácu Veľkú cenu Veľkej Británie formuly 1.

15.07.2017 15:28
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton počas kvalifikácie na VC Veľkej Británie.
debata

Pilot Mercedesu dosiahol vynikajúci čas 1:26,600 a o viac ako pol sekundu (+0,547 s) zdolal Kimiho Räikkönena na monoposte Ferrari. Z tretieho miesta odštartuje Hamiltonov najväčší rival v boji o titul a líder šampionátu Sebastian Vettel, ktorý zaostal za víťazom o 756 tisícin sekundy.

Na štvrtej priečke síce skončil druhý jazdec Mercedesu Valtteri Bottas (+0,776), ale pre výmenu prevodovky klesne na štarte až na 9. pozíciu. Na štvrtom mieste tak bude v nedeľu stáť Max Verstappen z tímu Red Bull.

Hamilton vyhral v kariére F1 svoju 67. kvalifikáciu a už len o jedno víťazstvo zaostáva za historickým rekordérom Michaelom Schumacherom. Pri jeho súčasnej kvalifikačnej forme čoskoro 7-násobného majstra sveta F1 prekoná. Z doterajších desiatich kvalifikácií Hamilton ovládol šesť.

„Cítim sa neuveriteľne pred týmito skvelými divákmi. Vždy si šetrím to najlepšie na koniec. Chcel som sa uistiť, aby mi to vyšlo, pretože minulý víkend som nemal takú možnosť. Som na najlepšej možnej štartovacej pozícii, v dlhých jazdách sme na tom vyzerali veľmi dobre,“ povedal Hamilton po svojom víťaznom pokuse.

V nedeľu od 14.00 h SELČ sa bude pokúšať na okruhu v Silverstone o piaty triumf v kariére a štvrtý v sérii.

Organizátori museli v upršanej prvej časti kvalifikácie vyvesiť červené vlajky, pretože Danielovi Ricciardovi z Red Bullu zlyhal monopost a odstavil ho na nebezpečnom mieste pri trati. V nedeľu tak odštartuje z predposlednej 19. pozície, keďže už skôr dostal penalizáciu päť miest na štarte pre výmenu prevodovky.

Ešte horšie ako Ricciardo dopadol Fernando Alonso na monoposte McLaren, ktorý síce vyhral prvú časť Q1, ale pre viaceré nainštalované nové komponenty inkasoval trest 30 priečok.

Výsledky – Veľká cena Veľkej Británie F1 – Silverstone – sobota – kvalifikácia:
1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:26,600 min, 2. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +0,547 s, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +0,756, 4. +Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes +0,776, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +1,530, 6. Nico Hülkenberg (Nem.) Renault +2,256
+ posun o päť miest nižšie na štarte

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Veľkej Británie 2017