Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj sa po kolízii vyostril. Nech Vettel ukáže mimo trate, že je chlap, zúril Hamilton

Pretekár Mercedesu Lewis Hamilton je presvedčený, že Sebastian Vettel do neho pri nedeľňajšej Veľkej cene Azerbajdžanu formuly 1 narazill úmyselne a mali ho diskvalifikovať. Desaťsekundový trest pre jazdca Ferrari označil za hanbu.

26.06.2017 09:16
debata

Incident sa odohral v 19. kole, keď Hamilton pri jazde za bezpečnostným vozidlom nečakane pribrzdil a Vettel do neho zozadu narazil. Nemecký jazdec Ferrari sa rozčúlil, začal zúrivo gestikulovať, a keď dostihol britského pilota, zboku vrazil do jeho auta.

Štvornásobný majster sveta za to od vedenia pretekov dostal desaťsekundovú penalizáciu. Trest ho navyše pripravil o možný triumf, pretože prišiel vo chvíli, keď Hamilton musel kvôli uvoľnenej ochrane hlavy zájsť do boxov a Vettel sa posunul na prvé miesto, hoci na konkurenta strácal prakticky celé preteky tri sekundy.

„Bolo to nebezpečné a dostať za to trest na desať sekúnd… K tomu snáď nemusím hovoriť viac,“ uviedol Hamilton. „Rozhodne som ho nevybrzdil. To, že za nabehnutie do iného auta dostal takýto trest, je hanba. Zahanbil sám seba. A keď chce ukazovať, že je chlap, tak by sme to mali urobiť mimo trate, z očí do očí,“ vyhlásil.

Konflikt Hamiltona a Vettela v Azerbajdžane

Vettel naopak videl chybu u Hamiltona. „Nič sa nestalo alebo áno? Jednoducho ma vybrzdil, tak čo iné mohol čakať,“ poznamenal. „Viem, že to neurobil naschvál, ale toto nebolo správne. Keď má prvý jazdec problémy, tak tí za ním ich majú ešte väčšie. Nemusel to robiť,“ dodal.

„Niečo podobné už urobil pred rokmi v Číne a rozhodne to nie je správna vec,“ pripomenul Vettel. „Dostihol som ho preto, aby som mu ukázal, že to pokazil. Išli sme vedľa seba, zdvihol som ruku a povedal mu… Vlastne som mu nepovedal nič, ale ukázal som mu, že sa mi to nepáčilo,“ vyhlásil.

O treste sa Vettel baviť nechcel. „Keď v anglickej lige niečo odpíska rozhodca, tak sa to niekomu páči a niekomu nie. Toto je rovnaké,“ uviedol.

Vettel napriek penalizácii skončil pred Hamiltonom, pretože sa po odpykaní trestu stihol vrátiť na trať tesne pred trojnásobným majstrom sveta. Vďaka štvrtej priečke zvýšil náskok na prvom mieste priebežného poradia na 14 bodov práve pred britským rivalom.

Hamilton mal pritom preteky rozbehnuté na suverénne víťazstvo, o ktoré ho však pripravila uvoľnená ochrana hlavy. „Viem, že môj tím z toho bude sklamaný, preto to musíme hodiť za hlavu a vidieť predovšetkým to, že sme tu celý víkend predvádzali skvelé výkony,“ povedal Hamilton.

„Neviem, čo sa stalo. Ešte sme nezisťovali, či sa to uvoľnilo, ulomilo, alebo sa to nepripevnilo poriadne,“ doplnil šéf Mercedesu Toto Wolff. „Ale tento tím získal tri tituly majstra sveta, takže toto rozhodne nebudem nikomu dávať za vinu,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Sebastian Vettel #Veľká cena Azerbajdžanu