Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton bol ako Mayweather, Vettel po stíhacej jazde dúfal v pódium

Britský pilot Lewis Hamilton prirovnal víťazstvo v nedeľnej Veľkej cene Kanady formuly 1 k vystúpeniu boxerského šampióna Floyda Mayweathera.

12.06.2017 13:35
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton oslavuje s mechanikmi z Mercedesu triumf v Kanade.
debata

Jazdec stajne Mercedes je presvedčený, že išlo o kľúčový triumf v ceste za titulom majstra sveta.

Hamilton vyhral preteky na okruhu v Montreale pred tímovým kolegom Valtterim Bottasom a v priebežnom poradí šampionátu znížil stratu na prvého Sebastiana Vettela z Ferrari na dvanásť bodov. „Prvé dve miesta sme obsadili prvýkrát v sezóne, takže z pohľadu bodov to lepšie byť nemohlo,“ povedal trojnásobný majster sveta.

„Keby sa to podarilo Ferrari, bola by to pre nás rana, pravý hák. Lenže my sme sa do toho pustili ako Mayweather a dúfam, že to tak bude pokračovať aj naďalej,“ dodal Hamilton, ktorý si pripísal tretí triumf v Kanade za sebou a celkovo už šiesty. V kvalifikácii sa navyše 65. víťazstvom vyrovnal svojmu idolu Ayrtonovi Sennovi a na rekordmana Michaela Schumachera stráca tri pole position.

Mercedesu k najlepšiemu výsledku v sezóne podľa Hamiltona pomohlo nevydarené podujatie v Monaku, kde britský pilot obsadil kvôli problémom s gumami až siedme miesto. „Vrátilo nás to na zem,“ uviedol tridsaťdvaročný jazdec. Ešte vo štvrtok mechanici analyzovali dáta z Monaka. Myslím, že za päť rokov, čo som v Mercedese, som u nás nevidel takto ťahať za jeden koniec povrazu, "dodal.

Najbližšia Veľká cena je na programe o dva týždne v Baku a Hamilton verí, že Mercedes si dobré výkony udrží. „Máme dobrú pozíciu, aby sme sa posunuli ďalej. Vieme, akým smerom sa máme pri vývoji vozidla uberať. Samozrejme nečakám, že odteraz bude každá Veľká cena ako táto, ale veľmi sme sa poučili,“ vyhlásil.

Vettel veril, že sa dostane na pódium

Hoci sa krátko po štarte prepadol kvôli kolízii na posledné miesto, Sebastian Vettel aj tak veril, že by mohol v Kanady skončiť na stupňoch víťazov. Nakoniec obsadil štvrté miesto a jeho náskok na čele priebežného poradia sa znížil.

Vettelovi v Montreale nevyšiel štart a z druhého miesta sa prepadol na štvrté. Navyše mu predbiehajúci Max Verstappen z Red Bullu odlomil predné krídlo a štvornásobný majster sveta musel ísť predčasne do boxov po nové. Na trať sa tak vrátil až na poslednom mieste s polminútovou stratou na vedúceho Hamiltona.

„Nevidel som, ako to vyzeralo z Maxovho pohľadu, ale nečakal som to. Sústredil som sa na Valtteriho (Bottasa) a nemal som kam uhnúť, pretože predo mnou bol Lewis. Keby som zabrzdil neskôr, narazil by som do neho,“ opísal kľúčový okamih pretekov Vettel.

zväčšiť Sebastian Vettel z Ferrari pred jazdcom Force... Foto: SITA/AP, Graham Hughes
Sebastian Vettel, Esteban Ocon Sebastian Vettel z Ferrari pred jazdcom Force India Estebanom Oconom.

„Max to riskol po vonkajšej strane a narazil do môjho predného krídla. Určite to neurobil naschvál, pretože normálne by kvôli dostal defekt. Takže mal dosť šťastia,“ povedal Vettel. „My sme si navyše poškodenie najprv nevšimli, takže sme prepásli možnosť zájsť do boxov v čase, keď bol na trati safety car (po kolízii Felipeho Massu s Carlosom Sainzom),“ doplnil.

Vettel si potom postupne razil cestu poradím a dostal sa až na šiestu priečku. Po druhej zastávke v boxoch klesol na siedmu, ale po chybe tímového kolegu Kimiho Räikkönena a zbytočnom súboji medzi jazdcami Force India Sergiom Pérezom a Estebanom Oconom sa posunul dopredu.

„Keď ste po šiestich kolách posledný, tak akýkoľvek posun beriete ako výhru,“ uviedol Vettel. „Avšak v ideálnej situácii sme sa mohli dostať na stupne víťazov. Bohužiaľ som stratil veľa času súbojmi s monopostmi Force India,“ dodal dvadsaťdeväťroč­ný pilot.

„Vedel som, že máme rýchle auto, takže budem mať šancu dostať sa späť. Ale prechádzať celým poľom dá celkom zabrať a nie je to vôbec jednoduché,“ uviedol Vettel, ktorý skončil prvýkrát v sezóne na inej ako prvej a druhej priečke. „Predstava pred pretekmi bola trochu iná. Monopost sme nastavili dobre dobre a zaslúžil by si lepšie umiestnenie,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #Ferrari #Sebastian Vettel