Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chystá sa veľký návrat? Kubica prvýkrát po horore jazdil v monoposte F1

Pred šiestimi rokmi Robert Kubica bojoval o život. Pri nehode na pretekoch rely v talianskej Ligurii počas voľna medzi testami formuly 1 sa vážne zranil. Železné zvodidlá prerazili jeho Fabiu a cez motor prenikli do auta.

07.06.2017 14:33
Robert Kubica Foto:
Robert Kubica na testoch vo Valencii.
debata

Tvrdý náraz si najviac odniesla jeho ruka, ktorej hrozila amputácia. Napokon ju po sedemhodinovej operácii zachránili. Po príchode do nemocnice mal vraj len liter krvi…

Poľský pretekár si v utorok prvýkrát od hrôzostrašného momentu sadol vďaka Renaultu do monopostu F1. Na okruhu vo Valencii absolvoval v Lotuse E20 z roku 2012 115 kôl. Pre 32-ročného rodáka z Krakova to nebol veľký skok, prednedávnom si vyskúšal auto GP3 či Formulu E.

Čas v elitnom motošportovom vozidle si užil. „Verím, že som všetkým, ktorí mi pomohli k tomuto návratu, pripomenul niečo z mojich jázd v roku 2010. Z emotívneho hľadiska to bol pre mňa veľmi dôležitý deň. Strávil som dlhý čas mimo padoku a prežil náročné obdobie," uviedol Kubica pre Sky Sports.

„Pred pár rokmi som si myslel, že je nemožné, aby som sa vrátil na trať vo formule. Pracoval som však tvrdo a som pyšný na to, čo som dosiahol. Mám trochu zmiešané pocity. Jazda na okruhu mi ukázala všetko, čo som za posledné roky stratil," dodal bývalý pilot BMW a Lotusu, ktorý sa do rely vrátil už v roku 2013. „Neviem, čo prinesie budúcnosť. Viem však, že po vyše ročnej príprave som mal dobré tempo a moje výkony v náročných podmienkach boli vyrovnané," tvrdí.

Kubicov návrat do kráľovnej motošportu by potešil nielen poľských fanúšikov, pre ktorých je stále jedným z najpopulárnejších športovcov v krajine. Športový riaditeľ Renaultu Alan Permane je však v prognózach opatrný.

Robert Kubica na cieľovej rovinke okruhu vo Valencii

„Bolo skvelé vidieť Roberta späť v monoposte formuly 1. Pokúsili sme sa vtesnať do jedného dňa celý víkend veľkej ceny, čo bolo preňho zaujímavé. Po šiestich rokoch podal skvelý výkon, bola to však jednorázová záležitosť," uviedol Permane.

„Robertovo pôsobenie v Renaulte sa žiaľ prerušilo nečakane a náhle, vedeli sme si s ním predstaviť peknú budúcnosť. Vo Valencii sme testovali s naším tretím jazdcom Sergejom Sirotkinom, takže to bola skvelá príležitosť ponúknuť Robertovi jednodňové testovanie a prispieť tak k jeho zotaveniu," dodal Permane.

Priaznivci motošportu sa však už neraz dočkali prekvapenia…

Momenty Roberta Kubicu vo formule 1

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kubica