Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sklamaný Räikkönen stále verí Ferrari. Podriaďujú sa Vettelovi, tvrdí Hamilton

Fínsky pilot Kimi Räikkönen stále dôveruje vedeniu Ferrari. A to aj napriek tomu, že v nedeľňajšej Veľkej cene Monaka formuly 1 ho tímová stratégia veľmi pravdepodobne pripravila o víťazstvo.

29.05.2017 09:38
Kimi Räikkönen Foto: ,
Kimi Räikkönen (vzadu) sleduje oslavujúceho Sebastiana Vettela.
debata

Pre neho si nakoniec došiel jeho tímový kolega Nemec Sebastian Vettel, ktorý vďaka tomu zvýšil náskok na prvom mieste priebežného poradia majstrovstiev sveta na 25 bodov pred Britom Lewisom Hamiltonom z Mercedesu.

Räikkönen do pretekov odštartoval z prvej pozície a na okruhu v uliciach Monte Carla, kde je prakticky nemožné predbiehať, dlho viedol. Lenže v 35. kole bol z prvého miesta povolaný do boxov, zatiaľ čo Vettel na trati vydržal o päť kôl dlhšie a získal náskok, vďaka ktorému si po vlastnej výmene gúm udržal prvú priečku.

„Ja som pilot a môžem si robiť, čo chcem. Takže by som mohol zájsť do depa, kedykoľvek by ma to napadlo, ale pracujeme ako tím. A ak neveríte práci kolegov, bola by to veľká komplikácia,“ povedal Räikkönen, avšak na stupňoch víťazov bol z druhého miesta očividne sklamaný.

„Chceli sme obsadiť prvé dve miesta a to sa nám podarilo. Ale z môjho pohľadu to mohlo byť trochu lepšie,“ uviedol majster sveta z roku 2007. Určite to budeme preberať a som presvedčený, že sa všetko vysvetlí. Ako jazdec si môžem robiť, čo chcem, ale sme jeden tím. Bodka, "dodal.

VC Monaka: Celebrity a krásne dievčatá Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Hviezdne vojny v Monaku.

Na otázku, či ho stratégia vedenia pripravila o víťazstvo, odpovedal: „Neviem, čo sa stalo. Viem len to, čo som mohol vidieť z auta. Nemohol som veci vidieť v širšom kontexte pretekov. Takže viem len to, že ja som bol druhý a Seb vyhral. Pre tím je to skvelý výsledok a múdrejší budeme po tímovej porade, kde uvidíme všetky grafy.“

Podľa Vettela išlo len o zhodu náhod. „Chápem, že je Kimi sklamaný, cítil by som to rovnako. Ale nemali sme žiadny plán. Pravidlá máme nastavená tak, že kto vyhrá kvalifikáciu, má pri prvej zastávke prednosť. A dopadlo to tak, že to nakoniec pomohlo mne,“ vyhlásil.

Vettela sa zastal aj šéf konkurenčného Mercedesu Toto Wolff. „Zase sme späť v dobách, kedy ste obsadili prvé dve miesta a po pretekoch ste museli vysvetľovať, prečo vyhral práve tento jazdec,“ uviedol.

"Museli s jedným vozidlom do boxov na výmenu gúm. Ale nové neboli tak rýchle a Sebastian navyše zachádzal skvelé časy. Myslím, že to nečakali. A aj keď sa pre nich nakoniec preteky skončili aj z pohľadu poradia šampionátu skvele, tak si myslím, že to nebolo úmyselné, "dodal.

Ferrari sa vraj podriaďuje Vettelovi

Veľká cena Monaka podľa Lewisa Hamiltona z Mercedesu jasne ukázala, že Ferrari podriaďuje tímovú stratégiu úspechu Sebastiana Vettela.

„Je jasné, že si Ferrari vybralo, kto bude tímovou jednotkou. Robia všetko pre to, aby Sebastian získal maximum bodov,“ povedal Hamilton. „Ak vedenie nerozhodne, aby ste auto za sebou pustili, tak je veľmi ťažké tu predbiehať. Myslím, že je to jasné,“ dodal.

„Stratil som veľa bodov, ale myslím si, že z minima som vyťažil maximum. Odštartoval som z trinásteho miesta, mohol som havarovať, mohol som poničiť vozidlo alebo motor a nemať vôbec žiadne body,“ vyhlásil Hamilton, ktorého technické problémy postretli už druhýkrát. Prvýkrát s nimi zápasil v Rusku, kde skončil štvrtý.

„Ďalší podobný víkend si už nemôžem dovoliť, pretože Ferrari je veľmi rýchle,“ uviedol trojnásobný majster sveta. „Bohužiaľ to ale neznamená, že ma to zase nestretne. Nemá moc cenu na to myslieť. Musíme jednoducho ešte viac pracovať a Ferrari poraziť,“ vyhlásil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kimi Räikkönen #Sebastian Vettel