Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najskôr chôdza, potom beh. Kto skrotí Monako?

Úzke uličky slávnych pasáží obklopuje luxus. Burácajúce motory míňajúce zakotvené jachty či svetoznáme kasíno dodávajú Veľkej cene Monaka v kalendári formuly 1 štatút výnimočnosti.

27.05.2017 07:00
F1, VC Monaka, Mercedes Foto: ,
Mechanik Mercedesu počas tréningu pred VC Monaka.
debata

Súperi i bariéry pri trati kruto trestajú aj malé poľavenie koncentrácie. Triumf na takmer posvätnom mieste má vždy špecifickú príchuť.

Tohtosezónne rýchlejšie a širšie monoposty zažijú cez víkend na Azúrovom pobreží svoju premiéru. Načasovanie takéhoto testu vo vyrovnanom šampionáte je priam ideálne.

„Väčší monopost musíte dokonale cítiť v priestore. Oproti minulým rokom sa ťažšie ovláda, treba ho skrotiť ako býka či koňa. Obrazne – skôr ako pobežíte, sa musíte naučiť kráčať. A v závere kvalifikácie zajazdiť stopercentné kolo,“ vraví pre oficiálnu stránku F1 Lewis Hamilton.

„Skúsenosti zohrávajú v Monaku veľmi dôležitú úlohu,“ dodáva obhajca vlaňajšieho víťazstva. V prvom štvrtkovom tréningu bol prvý, v druhom jeho tím Mercedes nenašiel správne nastavenie pneumatík a Brit skončil až ôsmy.

Aj takýto malý detail môže povzbudiť lídra priebežného hodnotenia Sebastiana Vettela. Ten v druhom tréningu zajazdil najrýchlejšie kolo v histórii (1:12,720). „Stále je čo zlepšovať,“ hodnotil typicky nemecký perfekcionista z Ferrari. „Začal som trochu zostra a niekoľkokrát som sa dotkol bariér, potom som už bol spokojnejší,“ podotkol.

Talianska stajňa má oproti hlavnému konkurentovi kratší rázvor kolies, čo by mohla byť výhoda najmä počas manévrovania v zákrutách. V prípade monackého triumfu by sa pretekár v červenej kombinéze vrátil na najvyšší pódiový stupienok po dlhých 16 rokoch.  

Výnimočný štart zažije vo farbách McLarenu šampión z roku 2009 Jenson Button, ktorý vlani ukončil kariéru. V Monaku bude náhradníkom Fernanda Alonsa. Španiel dal prednosť podujatiu 500 míľ Indianapolis. 

Meteorológovia predpovedajú na víkend slnečné počasie s teplotami do 30 stupňov Celzia. Nedeľňajšie preteky odštartujú o 14.00 SELČ (priamy prenos Sport2). 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #formula 1 #Sebastian Vettel