Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Konôpkovi sa splnil sen. Na štart v Le Mans postaví žltého Ondreja

Pred štartom najslávnejších vytrvalostných pretekov sveta premiérovo zaznie slovenská hymna. Tím ARC Bratislava automobilového jazdca Miroslava Konôpku (55) sa v dňoch 17. a 18. júna ako prvý spod Tatier predstaví na 24 hodín Le Mans.

25.05.2017 14:32 , aktualizované: 16:23
Le mans, Miroslav Konôpka, Foto: ,
Konôpkovou zbraňou bude prototyp Ligier JS P217 Gibson s menom Ondrej.
debata

Na vyše 13-kilometrovom francúzskom okruhu La Sarthre bude Konôpkovou zbraňou prototyp Ligier JS P217 Gibson. V jeho kokpite sa okrem skúseného Slováka bude striedať aj dvojica mladíkov – Lotyš Konstantins Calko (23) a Holanďan Rik Breukers (19). Súťažiť budú v druhej najvyššej kategórii LMP2. Zo štyroch skupín má najpočetnejšie (25-členné) zastúpenie v štartovom poli, tvorí ho dovedna 60 posádok.

„Je to historická chvíľa a môj splnený sen. Dostať slovenský tím na Le Mans sa podarilo na siedmy pokus. Sme síce najchudobnejší, ale ideme tam s veľkým srdcom,“ uviedol Konôpka v úvode včerajšej tlačovej konferencie v Bratislave. Žltý prototyp pomenovali Ondrej a krst absolvoval na Námestí SNP. Krstným otcom sa stal herec a motošportový nadšenec Tomáš Maštalír. „Každé vozidlo na pretekoch má svoje meno, počas testov na rakúskom Red Bull Ringu sme sa rozhodli pre typicky slovenské. Môj dedko bol Ondrej a nikdy ma nesklamal. Verím, že aj toto auto nás bezpečne dovezie do cieľa,“ dodal úspešný Konôpka.

Právo štartu na 24h Le Mans si jeho zoskupenie vybojovalo vďaka výborným výsledkom v rovnomennej ázijskej sérii. O ich miestenke rozhodla výberová komisia ACO (organizátori zo spoločnosti Automobile Club de l'Ouest), na preteky sa nedá prihlásiť. „Francúzi sa na nás pozerajú tak trochu cez prsty, potrpia si na každú drobnosť. Napríklad predpisy, ktoré na nás čakajú v príprave, majú 200 strán. Musíme splniť každý detail,“ opisuje.  

Súpermi ARC Bratislava budú aj bývalí jazdci formuly 1 Nelson Piquet, Rubens Barrichello, Vitalij Petrov či syn šampióna Alaina Prosta Nicolas a synovec Ayrtona Sennu Bruno. Zaujímavosťou je štart bývalej brankárskej opory francúzskej futbalovej reprezentácie Fabiena Barthéza. „Naša stratégia bude zo začiatku opatrná. Budeme sa snažiť vyhnúť problémom a kolíziám, ktoré štart už veľakrát priniesol. Naším odhodlaním je prísť do cieľa. Auto na rovinke dosiahne rýchlosť vyše tristo kilometrov za hodinu, na Slovakiaringu by sa čas monopostu F1 otriasal v základoch,“ tvrdí Konôpka.

Jeho 40-členný tím zložený okrem Slovákov aj z Angličanov a Francúzov sa do dejiska presúva o pár dní. Hlavným pretekom so štartom v sobotu o 15.00 predchádza až dvojtýždňový program s množstvom aktivít. V piatok pred súťažným víkendom sa v centre mesta na Námestí republiky všetky posádky predstavia verejnosti. „Bude to paráda. Zíde sa tam dvestotisíc fanúšikov motošportu,“ približuje Konôpka atmosféru legendárneho podujatia, ktorú si užil v rokoch 2006 a 2010. Vtedy štartoval v Le Mans vo farbách zahraničných tímov. Štyriapolhodinový priamy prenos odvysiela RTVS v štyroch blokoch.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #24 hodín Le Mans #Miroslav Konôpka