Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barcelona sľubuje tvrdý boj. Hamilton zdolal v kvalifikácii Vettela o 51 tisícin

Kvalifikáciu na nedeľňajšiu Veľkú cenu Španielska formuly 1 vyhral Lewis Hamilton z Mercedesu pred Sebastianom Vettelom z Ferrari.

13.05.2017 15:52 , aktualizované: 16:35
Lewis Hamilton, Sebastian Vettel Foto: ,
Lewis Hamilton (vpravo) so Sebastianom Vettelom po kvalifikácii na Veľkú cenu Španielska.
debata

Vedúci jazdec priebežného poradia majstrovstiev sveta za britským pretekárom zaostal o 51 tisícin sekundy.

Vettel mal pritom v medzičase pred Hamiltonom náskok až šiestich desatín. „Posledná zákruta mi tu robí vždy problémy,“ povzdychol si štvornásobný majster sveta. „Musím poďakovať tímu, pretože zvládli ani nie za dve hodiny opraviť motor. Je zázrak, že som vôbec vyšiel na trať,“ pripomenul technické problémy, ktoré ho sprevádzali v piatok, a aj v sobotňajšom predpoludňajšom tréningu.

„Myslím si, že to budú veľmi náročné preteky, pretože nás delia len milisekundy,“ uviedol Hamilton. „Veľmi dôležité bude dobre odštartovať, pretože k prvej zákrute je to celkom ďaleko,“ uviedol trojnásobný majster sveta, ktorý v Barcelone vyhral pred tromi rokmi. Vettel v Katalánsku triumfoval v roku 2011.

Do druhého radu sa postavia Valtteri Bottas z Mercedesu, na ktorého motore kvôli úniku vody museli prvýkrát v sezóne cez noc pracovať mechanici, čo pravidlá povoľujú len dvakrát za rok. Fínsky pilot rovnako ako jeho krajan Kimi Räikkönen z Ferrari na štvrtej priečke na Hamiltona stratil cez dve desatiny.

Za nimi sa zoradili jazdci Red Bullu. Minuloročný víťaz barcelonskej Grand Prix Max Verstappen za víťazom zaostal o šesť desatín, zatiaľ čo Daniel Ricciardo o sekundu.

Prekvapením bola siedma priečka Fernanda Alonsa, ktorý v sezóne ešte nedokončil ani jedny preteky. Na zlepšenie to nevyzeralo ani na domácej trati, pretože v prvom piatkovom tréningu skončil pilot McLarenu kvôli technickým problémom už v prvej zákrute a v druhom bol posledný.

„Siedme miesto je pre nás darček a uvidíme, čo sa s tým bude dať urobiť v nedeľu. Síce sa tu zle predbieha, ale skúsim sa posunúť dopredu,“ uviedol Alonso, ktorý kvôli neustálym problémom s motormi Honda pohrozil odchodom zo stajne. Po nedeľňajšom podujatí sa presunie do USA, kde sa o dva týždne zúčastní na pretekoch Indianapolis 500.

Tridsaťdvaročný Hamilton, ktorý v priebežnom poradí šampionátu stráca na Vettela 13 bodov, si časom 1:19,149 došiel po 64. pole position v kariére a v historickej tabuľke ho delí jedna víťazná kvalifikácia od Ayrtona Sennu na druhom mieste. Rekord patrí s 68 triumfami Michaelovi Schumacherovi.

Výhrou v kvalifikácii sa navyše Hamilton podľa štatistík priblížil v Barcelone i nedeľnému víťazstvu. Za posledných 16 rokov si totiž po triumf vo Veľkej cene Španielska trinásťkrát prišiel jazdec z pole position. Mercedes navyše ovládol 19. z posledných 20 kvalifikácií, jeho sériu dokázal prerušiť len Vettel pred dvoma týždňami v Rusku.

Kvalifikácia na Veľkú cenu Španielska F1
1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:19,149, 2. Vettel (Nem./Ferrari) –0,051, 3. Bottas (Fín./Mercedes) –0,224, 4. Räikkönen (Fín./Ferrari) –0,290, 5. Verstappen (Hol./Red Bull) –0,557, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) –1,026, 7. Alonso (Šp./McLaren) –1,899, 8. Pérez (Mex./Force India) –1,921, 9. Massa (Braz./Williams) –2,083, 10. Ocon (Fr./Force India) –2,123.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Sebastian Vettel #Veľká cena Španielska