Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj od nuly? Tímy F1 priniesli do Španielska nové zbrane

Šachovnicová vlajka odmávala dramatický finiš. Max Verstappen víťazoslávne zdvihol nielen ruky, ale aj členov tímu zo sedačiek v boxovej uličke. Jeho radosť bola takmer presne pred rokom obrovská. Nečudo, vo veku 18 rokov a 228 dní sa stal najmladším pretekárom v histórii formuly 1, ktorý sa dočkal triumfu.

13.05.2017 11:00
Max Verstappen Foto: ,
Max Verstappen.
debata

Holandský mladík sa vracia na miesto, ktoré bude mať už navždy špeciálne miesto v jeho srdci – do Barcelony. Verstappenov Red Bull v prebiehajúcej sezóne zatiaľ neoslnil, na tradičný okruh Catalunya však prichádza s balíkom výrazných vylepšení.

„Potrebujeme ich vo všetkých smeroch. Verím, že sa priblížime vedúcim tímom a potrápime ich. Aj konkurenti však prinášajú novinky, takže to bude náročné,“ vraví pre Autosport.com mladík, ktorý vlani získal druhýkrát ocenenie Osobnosť roka v ankete Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA).

Pri španielskom triumfe za sebou nechal dvojicu z Ferrari Kimiho Räikkönena a Sebastiana Vettela, lídra tohtoročného šampionátu. Inžinieri talianskeho tímu sa pred víkendom zamerali na aerodynamiku červených monopostov.

„Otázka neznie či, ale kedy bude Red Bull bojovať o popredné priečky. Čím skôr to bude, tým vzrušujúcejší seriál uvidíme,“ tvrdí pre ESPN Nemec, ktorý svoje štyri majstrovské tituly získal práve vo farbách rakúskej stajne. „V Barcelone sme absolvovali úspešné testy, teraz by bolo dobré, aby sme ukázali progres aj v ostrom štarte,“ dodáva.

Suverén ostatných troch sezón Mercedes sa pred dvoma týždňami tešil vďaka premiérovému triumfu Valtteriho Bottasa, no jeho kolegu Lewisa Hamiltona pripravili o pódium technické problémy. Po štvrtom mieste stráca na Vettela už trinásť bodov. Nemecká stajňa už podobné zlyhania nechce dopustiť. V Barcelone predvedie viacero nových vonkajších i vnútorných častí monopostu, ktorému znížila hmotnosť. Tá vraj bola jednou z príčin výkyvov na začiatku sezóny.

„Zatiaľ nevieme, ktorý tím najviac vyťaží z vylepšení, ale dá sa povedať, že sezóna sa začína odznova,“ myslí si trojnásobný šampión F1 a poradca tímu Mercedes Niki Lauda. Strieborné šípy naznačili rýchlosť v oboch piatkových tréningoch, ktoré ovládol Hamilton pred Bottasom.

Nedeľňajší štart sa uskutoční o 14.00 SELČ (priamy prenos Sport2), meteorológovia predpovedajú slnečné počasie s teplotami okolo 22 stupňov Celzia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1