Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fínska radosť v Soči. Bottas oslavuje premiérové víťazstvo

Fínsky jazdec tímu Mercedes Valtteri Bottas si v nedeľňajšej Veľkej cene Ruska pripísal premiérové víťazstvo v motoristickej formule 1.

30.04.2017 16:06
Valtteri Bottas Foto: ,
Valtteri Bottas po víťazstve na Veľkej cene Ruska.
debata

Dvadsaťsedemročný rodák z Nastoly vďačí za prvý triumf v kariére skvelému štartu, keď sa z tretieho miesta dostal pred oboch pretekárov Ferrari Kimiho Räikkönena a Sebastiana Vettela.

Nemec potom síce stíhal fínskeho nováčika vo farbách Mercedesu, v tesnom závere sa však Bottas dokázal udržať na čele. Piloti Scuderie skončili na stupňoch víťazov, Vettel prišiel do cieľa na druhej priečke s mankom šesť desatín sekundy, Räikkönena klasifikovali na tretej pozícii s odstupom jedenástich sekúnd.

Úradujúci vicemajster sveta a Bottasov tímový kolega Lewis Hamilton nepredviedol počas veľkej ceny optimálny výkon a napokon finišoval štvrtý.

Bottas oslavuje víťazstvo v F1 po predchádzajúcich jedenástich pódiových umiestneniach, ktoré zbieral od sezóny 2014.

Vettel napriek druhému miestu zvýšil náskok v šampionáte pred Hamiltonom na 13 bodov. Tesná bitka pokračuje aj v Pohári konštruktérov, Mercedes vedie pred Ferrari o jediný bod. Nasledujúce preteky sa uskutočnia o dva týždne v španielskej Barcelone.

Okrem jazdcov Mercedesu a Ferrari sa dostali do bodovanej desiatky aj obaja piloti tímu Force India – Sergio Pérez skončil šiesty a Esteban Ocon siedmy. Body získali aj piaty Max Verstappen (Red Bull), ôsmy Nico Hülkenberg (Renault), deviaty Felipe Massa (Williams) a desiaty Carlos Sainz (Toro Rosso).

„Nádherný pocit, trvalo mi viac ako 80 pretekov, kým som sa dočkal víťazstva. Nakoniec sa to vyplatilo. Táto zvláštna šanca prišla ku mne cez zimu, keď som prišiel do Mercedesu. Chcem sa poďakovať tímu, bez ktorého by som to nedokázal. Dnes sme vyhrali, ale stále bojujeme s Ferrari, naďalej musíme tvrdo pracovať a zbierať body s oboma monopostmi. Momentálne som veľmi šťastný. Normálne neprejavujem toľko emócií, ale počuť fínsku hymnu je niečo špeciálne. Snáď bude takýchto momentov ešte mnoho. Boli to definitívne jedny z najlepších mojich pretekov,“ povedal na pódiu Bottas.

„V závere som mal síce čerstvejšie pneumatiky a naším plánom bolo, že sa Valtteri na konci dostane do premávky a my budeme mať voľnú trať. Skúsili sme všetko, ale zrejme sme prišli o víťazstvo v prvom kole, škoda. Valtteri mal skvelý prvý úsek pretekov, nemal som šancu sa ho držať. Bol veľmi rýchly počas celých pretekov, nerobil žiadne chyby,“ komentoval Vettel

Sauber od novej sezóny s motormi Honda
Tím Formuly 1 Sauber bude od novej sezóny používať motory Honda namiesto doterajších Ferrari, ktoré mu slúžili od roku 2010. Ide o prvú veľkú zmenu v zoskupení Sauber, odkedy ho prevzala spoločnosť Longbow Finance. „Veľmi sa tešíme na naše partnerstvo s Hondou, ktoré predznamenáva úspešnú budúcnosť,“ uviedla šéfka Sauberu Monisha Kaltenbornová. Motory Honda v seriály F1 v súčasnosti používa iba tím McLaren.

V závere zahrievacieho kola odstavil svoje auto na trati Alonso z McLarenu a preteky sa pre neho skončili skôr ako začali. Bottas predviedol vynikajúci štart, keď sa z tretej pozície dostal cez obidva monoposty Ferrari na prvé miesto.

V druhej zákrute úvodného kola sa dostali do kolízie Grosjean (Haas) s Palmerom (Renault) a na trať vyšiel safety car. Od štvrtého kola sa jazdilo opäť naplno, Bottas sa s prehľadom udržal na čele. Následne musel odstúpiť Ricciardo (Red Bull) pre problémy so zadnými brzdami. Bottas naďalej jazdil rýchle kolá, v 10. kole mal pred Vettelom náskok 3,1 sekundy, v 25. to bolo 3,3 s.

Z popredných pilotov zamieril v 27. kole ako prvý do boxov líder Bottas. Po prestriedaní všetkých jazdcov zo špice zostalo poradie nezmenené. Vo vedení bol Bottas pred Vettelom a Räikkönenom, Hamilton figuroval na štvrtej priečke.

Pätnásť kôl pred koncom Vettel zaostával za Bottasom o 4,3 sekundy. Fínsky nováčik Mercedesu potom v 13. zákrute poriadne prebrzdil svoje predné pneumatiky a prišiel o značnú časť náskoku, 10 kôl pred cieľom viedol pred Vettelom len o 1,3 sekundy. Nemec v závere poriadne tlačil na Bottasa, ale už sa pred neho nedokázal dostať.

Výsledky – Veľká cena Ruska F1 – Soči – nedeľa (po 52 kolách):
1. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 1:28:08,743 h, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +0,617 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +11,000, 4. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +36,320, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +1:00,416 min, 6. Sergio Pérez (Mex.) Force India +1:26,788
Poradie MS (po 4 z 20 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 86 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 73, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 63, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 49, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 35, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull a Sergio Pérez (Mex.) Force India – obaja 22
Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 136 bodov, 2. Ferrari 135, 3. Red Bull 57, 4. Force India 31, 5. Williams 18, 6. Toro Rosso 13

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká cena Ruska #Valtteri Bottas