Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Monopost vie byť aj zákernou beštiou, vraví Gonda

Po vydarenej sezóne sa z kapotovaného auta vrátil do formulového šampionátu. V prostredí, v ktorom sa podľa vlastných slov cíti ako doma, neodjazdil celý ročník, no získal cenné skúsenosti do ďalšej kariéry. Pretekár Richard Gonda ako prvý Slovák štartoval v seriáli GP3, jednom z odrazových mostíkov do kráľovskej triedy formuly 1.

16.12.2016 09:00
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda v monoposte série GP3.
debata

Atmosféru prestížneho kolotoča si užil na vlastnej koži, keďže GP3 je jeho tradičným sprievodným podujatím. Debut si dvadsaťdvaročný Gonda odkrútil v máji v Barcelone – a ihneď zažiaril. Vo farbách švajčiarskeho tímu Jenzer Motorsport vyhral prvý tréning. 

"Bol to skvelý návrat. Musel som prispôsobiť pretekársky štýl novému monopostu, predchádzajúcu sezónu som jazdil viac ,uvoľnene',“ vracia sa Gonda k účinkovaniu v Renault Sport Trophy. S prototypom RS01 skončil vo svojej kategórii na celkovom druhom mieste. Aj tento úspech pomohol európskemu šampiónovi F3 Open Cup z roku 2013 k posunu.

V spoločnosti pretekárskej elity

"Pohybovať sa v rovnakom padoku ako hviezdy formuly 1, štartovať a jazdiť pred ich boxami a toľkými divákmi bolo vzrušujúce,“ vraví a priznáva, že jazdeniu a snahe o zrýchlenie obetoval aj osobné voľno. Preto s jazdcami F1 veľmi neprichádzal do styku. "Túto ,šoubiznisovú' časť víkendu v zákulisí si viac užívala moja rodina či hostia na pretekoch. Viackrát som však náhodou natrafil na Daniela Ricciarda,“ spomína Gonda na stretnutia s večne usmiatym Austrálčanom z Red Bullu. 

Rozhodoval každý detail 

Každá veľká cena má nabitý a dôkladne organizovaný program. Pretekársky víkend GP3 tvoria dva tréningy, kvalifikácia a dvoje pretekov. "Priamo na trati by sme radi trávili viac času, ako sme mali rozvrhnuté. Z každého kola som sa preto snažil vyťažiť maximum. Všetko muselo byť perfektné, aj najmenšie chyby ma mohli stáť dobré umiestnenie,” tvrdí Gonda. 

zväčšiť Richard Gonda. Foto: GP3
Richard Gonda Richard Gonda.

Chvíle mimo trate venoval najmä príprave a analýze svojich jázd. "Tento čas som trávil v inžinierskej miestnosti tímového kamióna. S mojím inžinierom pretekov sme detailne analyzovali všetky kolá, technickú stránku formuly alebo sme diskutovali o vhodných zmenách na nastavení,“ opisuje zákulisie Gonda. "Jedinou škodou, ktorá sa pritrafila, bola, že sľúbení partneri nenastúpili a nemohol som odjazdiť kompletnú sezónu,“ potvrdzuje dôležitosť silných sponzorov v súčasnom vrcholovom motošporte.

Koketuje s Amerikou

Gonda začiatkom októbra testoval formulu série Indy Lights v slávnom Indianapolise: "Tento okruh je skutočná legenda, verejnosť si ju veľmi cení. V USA som zažil úžasné pretekárske prostredie. Samotný monopost vie byť zákernou beštiou, ktorá by vás v prvých kolách na studených pneumatikách chcela poslať do najbližšej steny.“ 

S novým prostredím sa zoznámil v tíme Andretti Autosport, ktorý založil syn majstra sveta F1 Maria Andrettiho Michael. Šampión IndyCar (1991) slovenského jazdca pozval na druhý deň testovania. "Prístup a zázemie tímu boli ukážkové. Na formulu som si pomerne rýchlo zvykol. Potešilo ma, že som sa pohyboval na špici medzi stálymi jazdcami z rôznych kútov sveta. Bolo by fantastické jazdiť s nimi,” netají ambície.

Skoky na lyžiach vynechá

Medzi sezónami sa rozhodne nenudí. Ako vyzerá zimná príprava pretekára? "Trénujem v posilňovni a na simulátore. Neskôr s mojím trénerským tímom prispôsobíme fyzickú prípravu šampionátu, v ktorom budem súťažiť,“ vraví Banskobystričan, ktorý obľubuje zimné športy. Nebojí sa pri nich prípadného zranenia? "Vždy si dávam pozor, preto skoky na lyžiach asi vynechám,“ žartuje. 

Videá Richarda Gondu zo simulátora si pozrite tu

Tohtoročné veľké ceny F1 predstavil na simulátore na internetovej stránke Pravda.sk. K videoseriálu Volantom Richarda Gondu a komentárom k jazde mal pozitívne ohlasy. "Pri nakrúcaní sme sa veľa nasmiali. Musím poďakovať všetkým zúčastneným za ich trpezlivosť pri mojich pokusoch rozprávať plynule. (smiech) Motošport je nádherný a ak ho dokážeme približovať ľuďom zaujímavými projektmi, som vždy za,“ uzatvára.  

Nahradiť Rosberga bude náročné

Oznámenie o ukončení kariéry aktuálneho majstra sveta F1 Nica Rosberga prekvapilo aj Gondu. "Ako jazdca ho veľmi rešpektujem a veľa fanúšikov si až dnes začína uvedomovať, aké náročné bude pre Mercedes nahradiť ho. Myslím si, že keby sme mali monoposty spred siedmich rokov a posledné tri sezóny by nemal za kolegu Lewisa Hamiltona, zrejme by pokračoval. Rosbergov prístup som vnímal odlišne ako pri ďalších jazdcoch. Robil to najmä pre seba a dosiahol úplný vrchol. Neviem odhadnúť, kto ho nahradí, no Mercedes bude určite premýšľať nad dlhodobým riešením,“ myslí si slovenský pretekár.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gonda