Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nico Rosberg sa narodil pre formulu. Vychovala z neho kráľa

Pred záverečnými pretekmi formuly 1 mal na čele náskok dvanástich bodov, no uvedomoval si zvýšený stres. Pod takým tlakom ešte v kariére nejazdil. Napokon sa s ním Nico Rosberg (31) na Veľkej cene Abú Zabí vyrovnal a po druhom mieste v cieli za svojím tímovým kolegom Lewisom Hamiltonom oslavuje svoj premiérový titul majstra sveta.

27.11.2016 17:04
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg oslavuje premiérový titul s manželkou Vivian.
debata (1)

Po Michaelovi Schumacherovi a Sebastianovi Vettelovi (v nedeľu finišoval tretí, pozn.) sa stal len tretím Nemcom, ktorý sa môže pochváliť týmto honorom.

Nico Rosberg napodobnil svojho otca Kekeho, šampióna z roku 1982. Prvému sa takýto kúsok podaril Britovi Damonovi Hillovi v roku 1996 (jeho otec Graham triumfoval v sezónach 1962, 1968).

Preteky sledoval z luxusnej jachty

O Nicovi Rosbergovi sa hovorí, že sa narodil pre kráľovnú motošportu. Stalo sa tak len štyri dni po tom, ako jeho otec v júni 1985 vyhral Veľkú cenu Detroitu. Keke Rosberg sa narodil vo Švédsku, no reprezentoval Fínsko. Nico prišiel na svet v nemeckom Wiesbadene, odkiaľ pochádza jeho mama Sina. Odmalička má preto dvojité občianstvo, no pod fínskou vlajkou súťažil len krátko v úplných začiatkoch svojej kariéry.

Práve s pomocou otca prvýkrát šoféroval. Ako štvorročný nadšený blondiačik krútil na dovolenke v Španielsku volantom sediac na kolenách šampióna F1, ktorý ovládal pedále. Práve on mu vydláždil cestu do motoristických súťaží.

"Môj otec je múdry muž s bohatými skúsenosťami. Vždy sa mi snažil dávať jazdecké rady a v mnohom ma ovplyvnil,“ povedal Rosberg pre ZDF a k názorom o protekcii pred vstupom do F1 dodáva: "Nepopieram, že cestu medzi elitu mi trochu uľahčil. V kokpite som však vždy sedel ja.“

Ako väčšina jazdcov F1 aj on začínal na motokárach. Jeho tímovým kolegom v nich bol v roku 2000 dnes najväčší rival Lewis Hamilton. Súťaživosť medzi šampiónmi bola už vtedy zreteľná.

"Nico akceptoval prehru či druhé miesto, no Lewis, prirodzenejší talent, chcel jedine vyhrávať. Nico bol pokojný a slušný. Nevyhľadával až toľko hier či výstrelkov ako Lewis. Možno preto, že Nico je jedináčik,“ spomínal na obdobie kamarátstva ich vtedajší šéf motokárového tímu Dino Chiesa pre BBC.

Nico Rosberg je majster sveta F1 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Nico Rosberg bozká svoj monopost.

Hamiltonovi, synovi pracovníka britských železníc, utkvel v pamäti moment, ktorý vystihuje ich rozdielnosť: "Obaja sme túžili dostať sa medzi najlepších. Kým však Nico plánoval, čo spraví vo formule 1, ja som sníval o tom, že vôbec nazriem do tohto sveta.“ Narážal tým aj na Rosbergovo detstvo prežité v monackom luxuse. Zápolenie hviezd F1 na legendárnej veľkej cene sledoval z rodinnej jachty, zakotvenej v prístave kniežatstva.

Britney takmer zakotvil v letectve

Odrazovým mostíkom po úspechoch v nižších kategóriách formuly bol Rosbergov triumf v GP2 v roku 2005. Rok pred ním však čelil dôležitému rozhodnutiu. V Londýne sa mu naskytla možnosť štúdia leteckého inžinierstva, jednej z jeho vášní. Keby ju prijal, so svojou kariérou pretekára by sa musel rozlúčiť. Lukratívnu školu však odmietol a zakrátko si ho vyhliadol tím Williams. V jeho monoposte absolvoval testy už v sedemnástich, súťažný debut si okrútil v dvadsiatke v Bahrajne. V monoposte, od ktorého sa neočakávali veľké výsledky, získal ihneď body za siedme miesto a zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov – ako najmladší jazdec v histórii.

Vtedajší tímový kolega, momentálne už bývalý jazdec Mark Webber mu vymyslel prezývku Britney – podľa speváčky Spearsovej. Známy austrálsky šoumen tvrdil, že najlepšie vystihovala mladého blonďavého Nemca. Ocitol sa v hľadáčiku najlepších tímov, najväčší záujem prejavil McLaren. Zostal však vo Williamse, kde si prvé pódium vybojoval o dva roky na Veľkej cene Austrálie.

zväčšiť Nico Rosberg oslavuje svoj prvý titul majstra... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Nico Rosberg Nico Rosberg oslavuje svoj prvý titul majstra sveta.

Prvé väčšie úspechy Rosberga prišli až vo farbách Mercedesu. Do stajne, ktorá vznikla na troskách úspešného Brawnu, prestúpil v roku 2010. "Williams mi veľmi pomohol a za všetko mu ďakujem. Napriek tomu si myslím, že momentálne nemá na víťazstvá a výsledky, ktoré by som chcel dosiahnuť. Nadišiel čas posunúť sa ďalej,“ uviedol vtedy Rosberg.

V troch sezónach bol úspešnejší ako jeho legendárny tímový kolega a krajan Michael Schumacher. Premiérové víťazstvo dosiahol na Veľkej cene Číny 2012, v ďalšej sezóne vyhral v Monaku. Na posvätnom mieste motorizmu sa tešil presne tridsať rokov po tom, ako tam triumfoval jeho otec.

"Výnimočné víťazstvo na výnimočnom mieste,“ komentoval tento úspech. Práve jeho bydlisko a národnosť sa už stali terčom kritiky či skôr psychologickej hry súpera Hamiltona. "Vyrastal v Monaku, v Nemecku asi ani poriadne nebol. Už pred rokmi na štarte motokár pózoval s monackou vlajkou, s nemeckou nikdy. Neviem, či považovať Veľkú cenu Nemecka za jeho domáce preteky,“ rýpol si britský jazdec pre Sky Sports pred dvoma rokmi v Hockenheime.

"Som stopercentný Nemec,“ reagoval Rosberg. Ešte počas pôsobenia vo Williamse ho však novinári nachytali pri neznalosti hymny svojej rodnej krajiny – zanôtil slová z prvej slohy, ktorá sa používala pred rokom 1949.

zväčšiť Nico Rosberg bozká svoj monopost. Foto: Reuters, AHMED JADALLAH
Nico Rosberg Nico Rosberg bozká svoj monopost.

V padoku sa objavil aj vo futbalovom drese Nemecka. Triumf na MS 2014 zobrazil na svojej prilbe hviezdičkou, keďže na pôvodnú trofej, zlatú Niké, sa vzťahovali autorské práva. Tento motív mu priniesol šťastie, na domácej pôde triumfoval a vydarený týždeň uzavrel manželstvom s priateľkou Vivian Siboldovou, známosťou od detstva. O rok a mesiac priviedla na svet dcéru Alaiu.

Ani chirurg si na sálu neberie manželku

Rodinka žije v Monaku, kde vyrastala aj interiérová dizajnérka Vivian. Luxusný apartmán má v rovnakej budove ako Hamilton. "Priestory som zariadila tak, aby vôbec nepripomínal svet formuly 1. Pred zhonom aj tak najradšej unikáme na vidiek,“ odtajnila pre Bild. Manželovi navrhla a zariadila aj motorhome, pripomínajúci honosnú hotelovú izbu.  

Ako by opísala čerstvého šampióna? "Nico je matematický typ, ja kreatívny. Keď mu ukazujem svoje návrhy a práce, vždy je nimi očarený,“ tvrdí. Zábery povzbudzujúcich partneriek sú neoddeliteľnou súčasťou formuly 1. Siboldová však navštevuje okruhy len výnimočne. V Abú Zabí však nechýbala a ešte v tímovej vysielačke gratulovala svojmu manželovi. "Nico je profesionál, potrebuje sa stopercentne sústrediť. Ani chirurgovia si neberú manželky na operačnú sálu,“ vtipkuje.

zväčšiť Nico Rosberg a Lewis Hamilton. Tímoví kolegovia... Foto: Reuters, AHMED JADALLAH
Nico Rosberg Nico Rosberg a Lewis Hamilton. Tímoví kolegovia a zároveň veľkí rivali.

Aj jej slová potvrdzujú, že prirovnávanie Rosberga k legendárnemu Alainovi Prostovi s prezývkou Profesor je namieste. Rosberg plynule ovláda päť jazykov, vo voľnom čase rád hrá šach, backgammon, ale vie sa uvoľniť aj akčnejšími spôsobmi – pri karaoke, futbale, no najmä tenise, ktorý vášnivo hrá odmalička. Padok tiež neraz zabavil žonglovaním na unicykli.

"Som hrdý na to, že môžem riadiť strieborný šíp modernej doby,“ komentoval v júli predĺženie zmluvy s Mercedesom do konca roka 2018. Počas dvoch sezón zarobí 40 miliónov eur. Aspoň načas tak poprel špekulácie o prestupe do Ferrari. 

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nico Rosberg