Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuveriteľný deň, vravel Rosberg po prvej výhre v Monze

Nemecký jazdec Nico Rosberg triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Talianska formuly 1. Tridsaťjedenročný pilot Mercedesu využil pomalý štart tímového kolegu Lewisa Hamiltona z pole position, dostal sa na prvé miesto ešte pred prvou zákrutou a napokon sa tešil z premiérového víťazstva na slávnom okruhu v Monze.

04.09.2016 15:34 , aktualizované: 16:06
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg počas VC Talianska.
debata (1)

Rodák z Wiesbadenu dosiahol druhú výhru po sebe, siedmu v sezóne a celkovo 21. v kariére. Hamilton po uliatom štarte síce klesol na šiestu priečku, ale dokázal sa vyšplhať na druhú pozíciu. Na treťom mieste skončil Sebastian Vettel na Ferrari, pre nemeckého jazdca Scuderie to bolo prvé pódiové umiestnenie od júnovej Veľkej ceny Európy v azerbajdžan­skom Baku.

„Dnešok je pre mňa špeciálny, som veľmi šťastný, že som sa dočkal víťazstva na tejto trati. Fanúšikovia boli neuveriteľní, užijem sa tento deň. O všetkom sa rozhodlo na začiatku, podarilo sa mi dobre odštartovať a od toho sa všetko odvíjalo,“ povedal Rosberg, ktorý sa neskôr prihovoril priaznivcom aj v taliančine a dokonca si zaspieval.

„Je to skvelý deň pre Mercedes a som rád, že som súčasťou. Neviem, či je dobré pre fanúšikov, že nevideli viac akcie, sú zatiaľ najlepší v tomto roku,“ povedal druhý Hamilton a doplnil ho Vettel: „Toto je najlepšie publikum na svete, ďakujem vám všetkým. Pracujeme veľmi tvrdo, ale Mercedes tiež odvádza skvelú prácu a musíte to rešpektovať. Som si istý, že Ferrari sa vráti späť a dosiahne úspech.“

Na bodovaných pozíciách skončili aj štvrtý Kimi Räikkönen (Ferrari), piaty Daniel Ricciardo (Red Bull), šiesty Valtteri Bottas (Williams), siedmy Max Verstappen (Red Bull), ôsmy Sergio Pérez (Force India), deviaty Felipe Massa (Williams) a desiaty Nico Hülkenberg (Force India).

V priebežnom celkovom poradí vedie stále trojnásobný a úradujúci majster sveta Hamilton, ale pred Rosbergom má iba dvojbodový náskok. Na tretej priečke zostal Daniel Ricciardo z tímu Red Bull. Najbližšia veľká cena sa uskutoční o dva týždne v nočnom Singapure.

Hamilton absolútne nezvládol štart z pole position a prepadol sa na šieste miesto, viedol Rosberg pred dvojicou Ferrari. Výrazne si pohoršil aj Verstappen. Britský trojnásobný majster sveta sa v 2. kole v Curva Grande dostal pred Ricciarda na piatu priečku. Potom sa dianie na trati trochu ustálilo, líder Rosberg jazdil jedno rýchle kolo za druhým a budoval si náskok. V úvode desiateho kola sa Hamilton posunul na štvrtú priečku, na konci cieľovej rovinky predbehol Bottasa.

Po prvých zastávkach u mechanikov bol na čele Rosberg pred Vettelom a Räikkönenom, Hamilton bol štvrtý. Kým jazdci Mercedesu mali obuté stredne tvrdé pneumatiky, vo Ferrari zvolili supermäkkú zmes, čo znamenalo, že piloti talianskej stajne určite ešte pôjdu do boxov. Hamilton medzičasom jazdil agresívne a sťahoval manko na vedúceho Rosberga. V 34. kole si Vettel prišiel po mäkké gumy, o kolo neskôr tak urobil aj Räikkönen. Rosberg v tom čase viedol pred Hamiltonom o 11 sekúnd. Nemec si udržal náskok aj vďaka chybe tímového kolegu a pripísal si prvé víťazstvo na Monze v kariére.

Výsledky – Veľká cena Talianska F1 – Monza – nedeľa (po 53 kolách): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 1:17:28,089 h, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +15,070 s, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +20,990, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +27,561, 5. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +45,295, 6. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +51,015

Poradie MS (po 14 z 21 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 250 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 248, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 161, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 143, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 136, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 121

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 498 bodov, 2. Red Bull 290, 3. Ferrari 279, 4. Williams 111, 5. Force India 108, 6. McLaren 48

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nico Rosberg #Veľká cena Talianska