Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rosberg vyrazí v Belgicku z prvého miesta, Hamilton z posledného

Nemecký pilot Mercedesu Nico Rosberg vyhral kvalifikáciu na Veľkú cenu Belgicka formuly 1 a po šiestykrát v sezóne vyrazí do pretekov z pole position.

27.08.2016 15:20 , aktualizované: 16:40
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg.
debata

V prvom rade na štarte nedeľňajšej Grand Prix bude vedľa neho stáť holandský mladík Max Verstappen z Red Bullu. Na súboj s časom rezignoval Rosbergov tímový kolega a líder majstrovstiev sveta Lewis Hamilton z Veľkej Británie, na ktorého konto v sobotu pribudli ďalšie penalizácie za použitie nových komponentov motora, bude preto stáť na opačnom konci štartového roštu.

Rosberg má ideálnu šancu prvýkrát v kariére v Belgicku zvíťaziť. Tento rok už tri z piatich pole position premenil v triumf, ale v posledných dvoch pretekoch pred letnou prestávkou naopak najvýhodnejšiu pozíciu na štarte nezužitkoval.

Verstappen s ním v kvalifikácii prehral len o 149 tisícin sekundy a stal sa v 18 rokoch najmladším pilotom, ktorý si vybojoval miesto v prvom rade na štarte. „Stále to môže byť lepšie. Sme ale radi, že sme tak blízko,“ povedal Verstappen, ktorý sa už tento rok v Španielsku stal aj najmladším víťazom pretekov v histórii F1. V Spa má extra motiváciu, pretože sa v Belgicku narodil a sú to pre neho domáce preteky. „Som rád, že som pred domácim publikom predviedol taký dobrý výkon,“ povedal.

Druhý rad obsadili piloti Ferrari Kimi Räikkönen z Fínska, ktorý ovládol dopoludňajší tretí tréning, a Sebastian Vettel z Nemecka.

Hamilton odštartuje z posledného miesta. Rovnako ako v piatok použil z taktických dôvodov aj v sobotňajšom programe nové diely motora nad rámec povoleného počtu v sezóne a jeho celková penalizácia dosiahla straty 55 miest na štarte. Vo formule 1 to je vyrovnaný rekord, ktorý od minulého podujatia v Spa patrí Fernandovi Alonsovi.

Práve španielsky pilot McLarenu bude Hamiltonovi robiť na chvoste štartového poľa spoločnosť, pretože z podobných dôvodov prišiel o 35 miest. V kvalifikácii navyše ako jediný nezaznamenal žiadny nameraný čas. Hamilton sa neusiloval ani o postup z prvej časti kvalifikácie, absolvoval jediné kolo a bol hodnotený ako 21. v poradí.

V nedeľu bude robiť všetko pre to, aby sa jeho náskok 19 bodov na Rosberga stenčil čo najmenej. V Spa dosahujú vozy vysoké rýchlosti, čím sa silným Mercedesom ponúka veľa možností na predbiehanie, a nie je tak nereálne, že aj zo zadnej časti roštu Hamilton dosiahne na stupne víťazov.

O taktike pre preteky, ktoré sa podľa všetkého odohrajú vo veľkej horúčave, vraj ale trojnásobný majster sveta ešte jasno nemá. „To si musí tím ešte len rozmyslieť. Ja urobím, čo budem môcť, ale prekvapilo by ma, keby som sa prepracoval až na pódium. V tom teple a v hustejšej premávke budú rýchlejšie odchádzať pneumatiky. Nebude to jednoduchý deň,“ povedal Hamilton. O vedenie v MS nepríde, pokiaľ neskončí horšie ako siedmy.

Výsledky – Veľká cena Belgicka F1 – Spa-Francorchamps – sobota – kvalifikácia: 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 1:46,744 min, 2. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +0,149 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +0,166, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +0,364, 5. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +0,472, 6. Sergio Pérez (Mex.) Force India +0,663

debata chyba
Viac na túto tému: #Nico Rosberg #Veľká cena Belgicka