Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton: Vyrovnal som sa Sennovi, ostatní ma netrápia

Lewis Hamilton po zisku tretieho titulu majstra sveta formuly 1 a vyrovnaní svojho idolu z detstva Ayrtona Sennu tvrdí, že už dosiahol všetko, čo si v kráľovskej motoristickej triede zaumienil. Tridsaťročný Brit obhájil celkové prvenstvo desiatym víťazstvom v sezóne v americkom Austine.

26.10.2015 12:56
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

V úvode októbra v Japonsku sa rodák zo Stevenage vyrovnal Sennovi v počte prvých miest v pretekoch F1 (41) a teraz ho svojím 43. víťazstvom dostihol aj v počte titulov. Hamilton je šiestym pilotom, ktorý má na konte tri primáty a len druhým Britom s takýmto skóre po Sirovi Jackiem Stewartovi. Viac majstrovských titulov majú na konte štyria jazdci: Sebastian Vettel (4), Alain Prost (4), Juan Manuel Fangio (5) a Michael Schumacher (7).

Cieľom Hamiltona však nikdy nebolo prekonanie legendárneho „Schumiho“, ale skôr dostať sa na úroveň Sennu. „Keby som bol Nemec ako Sebastian (Vettel, pozn.), asi by som nasledoval Schumachera. Pre mňa však vždy bolo dôležité vyrovnať sa trom Ayrtonovým titulom. Nie sme síce z rovnakej krajiny, ale tento chlapík ma inšpiroval ako mladého,“ cituje Hamiltona portál ESPN.

Úspešný Brit často zdôrazňuje, že Senna, nebyť tragickej nehody na Veľkej cene San Marína v roku 1994, by veľkou mierou prekonal čísla, ktorými sa zapísal do histórie F1. Nový šampión preto cíti, že pre svojho hrdinu z detských čias musí stále vyhrávať.

„Neviem, čo bude ďalej, ale už nie je nikto, komu by som sa chcel vyrovnať. Na predchádzajúcich pretekoch som povedal, že sa cítim, ako keby som mal v ruke za seba a Ayrtona štafetový kolík a ponesiem ho tak dlho, ako budem schopný. Ayrton pre mňa znamenal veľa a platí to dodnes,“ dodal Hamilton.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Ayrton Senna