Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec dominancie Mercedesu. Kvalifikáciu v Singapure vyhral Vettel

Nemecký jazdec Sebastian Vettel sa stal víťazom sobotňajšej kvalifikácie na nedeľňajšiu Veľkú cenu Singapuru formuly 1.

19.09.2015 16:24 , aktualizované: 17:09
Sebastian Vettel Foto: ,
Sebastian Vettel.
debata

Jazdec Ferrari sa teší z pole position po prvý raz od podujatia v Brazílii z konca novembra 2013, celkovo je to pre štvornásobného šampióna 46. kvalifikačné prvenstvo v kariére. Stalo sa takmer po 15 mesiacoch, že kvalifikáciu F1 nevyhral niektorý z jazdcov majstrovského Mercedesu. Naposledy sa to podarilo 21. júna 2014 Brazílčanovi Felipemu Massovi z Williamsu na VC Rakúska. Ferrari sa predtým radovalo z prvého miesta na štarte na VC Nemecka v roku 2012 zásluhou Fernanda Alonsa.

„Už od rána som mal dobrý pocit. Auto bolo fantastické a v priebehu kvalifikácie sa to ešte zlepšovalo,“ uviedol Vettel. „Náskok ma prekvapuje, ale všetko sa to zišlo a na záver som odjazdil takmer dokonalé kolo,“ dodal.

Z druhého miesta na okruhu Marina Bay vyštartuje v nedeľu Austrálčan Daniel Ricciardo, ktorý za Vettelom zaostal o priepastnú pol sekundu. Tretiu priečku obsadil Vettelov tímový kolega Kimi Räikkönen, Fín mal manko 0,782 s. Sobotňajšia kvalifikácia bola blamážou pre jazdcov Mercedesu, ktorí vyštartujú až z tretieho radu – Lewis Hamilton, ktorý vyhral 11 z 12 kvali­fikácii, bol piaty (+1,415) a Nico Rosberg šiesty (+1,530).

Podľa Hamiltona boli príčinou neúspechu pneumatiky. „Máme najrýchlejšie auto, ale pneumatiky nie sú dobré. Chýba nám priľnavosť, prakticky kĺžeme. Vôbec netušíme, čo za tým je,“ povedal Hamilton. „Prežívame sklamanie, je to veľký šok,“ pridal sa Rosberg.

Nedeľňajšia nočná veľká cena sa začína o 14.00 h SELČ, v priamom prenose ju odvysiela stanica Sport2HD.

Výsledky kvalifikácie:
1. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 1:43,885 min, 2. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +0,543 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +0,782, 4. Daniil Kvjat (Rus.) Red Bull +0,860, 5. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +1,415, 6. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +1,530

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia #Sebastian Vettel #Veľká cena Singapuru