Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uzavreté kokpity budú raz realitou, tvrdí Whiting

Technický riaditeľ Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Charlie Whiting je presvedčený, že uzavreté kokpity budú jedného dňa realitou v otvorenom pretekárskom športe.

26.08.2015 13:33
McLaren, prototyp, Foto:
Aj takto by mohol vyzerať uzavretý kokpit Mclarenu.
debata

FIA momentálne rieši samotné dizajny ochranných krytov a pripravuje sa na testovanie. „Pracujeme na tom už niekoľko rokov a prišli sme s viacerými návrhmi na riešenia. Je však veľký problém vymyslieť niečo, čo bude naozaj fungovať. Jednu možnosť ponúkol aj Mercedes, kryt by neuzavrel celý kokpit, jazdca by sme stále mohli dostať von, čo je najdôležitejšie. Definitívne však môžem povedať, že jedného dňa to uvedieme do praxe,“ povedal Whiting pre autosport.com.

Vizualizácia uzavretého kokpitu monopostu McLaren

Téma uzavretých kokpitov sa dostala do popredia začiatkom týždňa. Po nešťastnej náhode zomrel v pondelok britský jazdec seriálu IndyCar Justin Wilson po tom, ako ho v nedeľňajších pretekoch v Long Ponde trafil do hlavy úlomok z monopostu Sagea Karama, ktorý dostal šmyk a narazil do ochranného múru.

Takto by mohlo vyzerať Ferrari s uzavretým kokpitom

FIA začala riešiť otázku otvorených kokpitov v roku 2009, keď Henryho Surteesa v pretekoch F2 zabilo odtrhnuté koleso. Incident sa udial len týždeň pred tým, ako jazdec formuly 1 Felipe Massa utrpel život ohrozujúce zranenia v kvalifikácii na Veľkú cenu Maďarska. Brazílčana trafila do hlavy skrutka z monopostu Rubensa Barrichella.

debata chyba
Viac na túto tému: #FIA #Charlie Whiting