Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénny Hamilton ovládol kvalifikáciu aj v Maďarsku

Brit Lewis Hamilton suverénne vyhral kvalifikáciu na Veľkú cenu Maďarska formuly 1.

25.07.2015 15:36 , aktualizované: 16:10
debata
Lewis Hamilton. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Lewis Hamilton Lewis Hamilton.

V nedeľu odštartuje piatykrát za sebou z pole position a po deviaty raz z desiatich tohtoročných pretekov. Na Hungaroringu zatiaľ Hamilton nemá konkurenciu, najrýchlejší bol aj vo všetkých troch tréningoch.

„Zatiaľ je to jeden z mojich najlepších víkendov. Nepamätám si, že by som niekedy podal takýto dobrý výkon,“ pochvaľoval si Hamilton. V Maďarsku vyhral kvalifikáciu už piatykrát a má teraz jedinečnú šancu zvíťaziť tu piatykrát aj v pretekoch, čím by sa odpútal od spoludržiteľa rekordu Michaela Schumachera. „Mám túto trať rád,“ konštatoval Hamilton.

Pri 47. kvalifikačnom víťazstve v kariére zdolal Hamilton hlavného rivala a tímového kolegu Nica Rosberga z Nemecka o 575 tisícin sekundy. Mercedes už po ôsmykrát v sezóne kompletne obsadil prvý rad štartového roštu.

„Takýto náskok na tomto okruhu, to sú celé svetelné roky. Tu to býva na tisíciny,“ ocenil Hamiltonov výkon slávny Niki Lauda, šéf dozornej rady Mercedesu. „Nemám pre to vysvetlenie. V podstate išlo všetko normálne, ale chýbala mi rýchlosť. Nie som spokojný,“ povedal sklamaný Rosberg.

Tretí najrýchlejší čas zajazdil ďalší nemecký jazdec Sebastian Vettel vo ferrari a v druhej línii s ním bude stáť Austrálčan Daniel Ricciardo z Red Bullu. Piaty Kimi Räikkönen z Fínska v druhom ferrari stratil na Hamiltona presne sekundu, tretí rad bude zdieľať s krajanom Valtterim Bottasom z Williamsu.

Výsledky kvalifikácie: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:22,020, 2. Rosberg (Nem./Mercedes) +0,575, 3. Vettel (Nem./Ferrari) +0,719, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) +0,754, 5. Räikkönen (Fín./Ferrari) +1,000, 6. Bottas (Fín./Williams) +1,202, 7. Kvjat (Rus./Red Bull) +1,312, 8. Massa (Braz./Williams) +1,517, 9. Verstappen (Hol./Toro Rosso) +1,659, 10. Grosjean (Fr./Lotus) +2,161.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #kvalifikácia #Veľka cena Maďarska 2015