Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Bianchim sa lúčili aj Hamilton, Rosberg či Massa

Rodina, priatelia a kolegovia sa v utorok vo francúzskom Nice rozlúčili s pretekárom formuly 1 Julesom Bianchim, ktorý v piatok 17. júla po dlhom boji podľahol zraneniam hlavy z vlaňajšej Veľkej ceny Japonska.

21.07.2015 13:52 , aktualizované: 14:21
Felipe Massa, pohreb Julesa Bianchiho Foto: ,
Felipe Massa (vpravo) pred rakvou Julesa Bianchiho.
debata

V kóme bol deväť mesiacov. Smútočný obrad sa konal v Katedrále Sainte-Réparate. Zúčastnili sa na ňom aj predstavitelia tímu Manor-Marussia, za ktorý Bianchi jazdil, pretekári Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Felipe Massa, Jenson Button či Romain Grosjean. Nechýbali ani štvornásobný majster sveta Alain Prost a súčasný prezident Medzinárodnej automobilovej federácie FIA Jean Todt či francúzsky minister športu Thierry Braillard.

„Adieu, malý princ,“ povedal farár Sylvain Brison vo svojej reči. „Aj keď Jules nikdy nestál na stupňoch víťazov vo formule 1, prosím, naposledy mu teraz zatlieskajte,“ vyzval smútočných hostí nad zlatú rakvou, na ktorej bola položená jazdcova pretekárske helma. „Jeho smrť nie je fér,“ uviedol farár.

Bianchi (nar. 3. augusta 1989) utrpel na spomenutom podujatí 5. októbra minulého roka rozsiahle zranenia hlavy, keď vo vysokej rýchlosti a zlých poveternostných podmienkach narazil do kovovej zadnej časti žeriavu, ktorý v tom čase odpratával monopost iného pilota Adriana Sutila.

Jules Bianchi absolvoval 34 pretekov F1 v rokoch 2013 a 2014 a pre Manor (vtedajšiu Marussiu) vybojoval 9. miestom na VC Monaka vôbec prvé body v kráľovskej motoristickej triede. Francúz je prvým jazdcom efjednotky, ktorý podľahol následkom havárie v pretekoch od 1. mája 1994, keď sa na VC San Marína pri náraze do múru fatálne zranil trojnásobný brazílsky majster sveta Ayrton Senna.

Jean Eric Vergne (vľavo), Felipe Massa (druhý...
Jazdcov zastupoval aj Nico Rosberg.
+3Prezident FIA Jean Todt na pohrebe Julesa...
debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Jules Bianchi