Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Rakúsku dominovali Mercedesy. Rosberg znížil náskok Hamiltona

Nico Rosberg na monoposte Mercedes triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Rakúska, ôsmom podujatí tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1.

21.06.2015 15:42 , aktualizované: 16:47
Rosberg Foto: ,
Radosť Nica Rosberga po triumfe v Rakúsku.
debata

Dvadsaťdeväťročný rodák z nemeckého Wiesbadenu využil dobrý štart, keď predbehol svojho kolegu Lewisa Hamiltona a do kariet mu zahrala aj Britova 5-sekundová penalizácia za prejazd bielej čiary pri výjazde z boxov. Rosberg mal napokon v cieli náskok takmer deväť sekúnd pred Hamiltonom a obhájil vlaňajšie prvenstvo. Nemec dosiahol jedenáste víťazstvo v kariére, tretie v tejto sezóne. Pre Mercedes je to v tomto ročníku piate double.

„Je to vynikajúci pocit znova sa tu tešiť z víťazstva. Štart rozhodol o osude pretekov. Skutočne som chcel na to poriadne tlačiť a utvoril som si náskok pred Lewisom,“ povedal Rosberg na pódiu do mikrofónu Gerharda Bergera. „Nico odviedol skvelú prácu, bol rýchlejší. Na štarte som bol pomalý a potom som jazdil, ako najlepšie som mohol. Pri incidente pri výjazde z boxov som si nebol vedomý žiadnej chyby. Nezdalo sa mi, že by som prešiel bielu čiaru,“ dodal Hamilton.

Na treťom mieste skončil Brazílčan Felipe Massa v službách Williamsu, ktorý využil chybu mechanikov Ferrari pri prezúvaní Sebastiana Vettela. Pre 34-ročného Massu to bolo premiérové pódiové umiestnenie v sezóne 2015 a prvé od záverečnej veľkej ceny vlaňajška v Abú Zabí, kde bol druhý. Massa zaostal za víťazným Rosbergom o 17,573 sekundy. Prvú desiatku doplnili Pastor Maldonado (Lotus), Max Verstappen (Toro Rosso), Sergio Pérez (Force India) a Daniel Ricciardo (Red Bull).

Úradujúci vicemajster sveta Rosberg vďaka víťazstvu v priebežnom celkovom poradí skresal Hamiltonov náskok na desať bodov. Priebežne tretí je Vettel, ktorá stráca na Rosberga už 49 bodov. Nasledujúce preteky sú na programe o dva týždne v britskom Silverstone.

Rosberg mal dobrý štart a ešte pred prvou zákrutou sa dostal pred Hamiltona, ktorý sa následne snažil dostať späť do vedenia, ale neúspešne. Jeho snahy prerušil výjazd bezpečnostného vozidla pre kolíziu Räikkönena (Ferrari) s Alonsom (McLaren). Krátko nato odstavil svoj monopost aj Stevens z Marussie. Safety car zišiel z trate na konci 6. kola a mohlo sa ísť znova naplno. Rosberg si po reštarte udržal prvé miesto, pred Hamiltonom, tretí bol Vettel. Trápenie McLarenu zavŕšil v 10. kole Button, ktorý dostal nariadenie prísť do boxov a ukončiť preteky.

Rosberg jazdil jedno rýchle kolo za druhým, zakrátko mal pred svojím kolegom vyše dvojsekundový náskok, ktorý neskôr ešte narástol na 3,2 s (po 30 kolách). Približne v polovici pretekov prišli na rad výmeny pneumatík, Rosberg si pohodlne udržal pozíciu lídra pred Hamiltonom. Zastávku pokazili vo Ferrari, keď mali mechanici problémy s pravou zadnou gumou Vettela, ktorý vinou toho klesol z 3. na 4. miesto za Massu.

Hamilton potom dostal penalizáciu 5 sekúnd za prejazd bielej čiary pri výjazde z pit lane, čo prakticky zruinovalo jeho šance na víťazstvo. Vettel sa snažil získať späť tretiu pozíciu a pomaly sa približoval k Massovi – päť kôl pred koncom zaostával za ním iba o pol sekundy. Brazílčan napokon odolal tlaku Nemca a dosiahol prvé pódium v sezóne. Z pohodlného víťazstva sa tešil Rosberg.

Veľká cena Rakúska – Spielberg – nedeľa – výsledky (71 kôl): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 1:30:16,930 h, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +8,800 s, 3. Felipe Massa (Braz.) Williams +17,573, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +18,181, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +53,604, 6. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India +1:04,075 min

Poradie MS (po 8 z 19 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 169 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 159, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 120, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 72, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 67, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams 62

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 328 bodov, 2. Ferrari 192, 3. Williams 129, 4. Red Bull 55, 5. Force India 31, 6. Lotus 29.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nico Rosberg #VC Rakúska