Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opäť Hamilton. Brit vyhral kvalifikáciu už siedmy raz v sezóne

Vedúci jazdec majstrovstiev sveta Lewis Hamilton vyhral kvalifikáciu na Veľkú cenu Rakúska formuly 1 pred tímovým kolegom z Mercedesu Nemcom Nicom Rosbergom.

20.06.2015 15:41 , aktualizované: 16:37
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

Britský pilot v ôsmom podujatí sezóny vybojoval siedmu pole position a 45. kvalifikačným triumfom v kariére sa vyrovnal v historickom poradí tretiemu Sebastianovi Vettelovi z Nemecka. Pred nimi sú len slávni Ayrton Senna (65) a Michael Schumacher (68).

Vettel vo ferrari bol v Spielbergu tretí po tom, čo v piatok prekvapujúco dosiahol najrýchlejší čas a ovládol aj sobotňajší dopoludňajší tréning. Vo finále ale nakoniec nestačil na dominantné mercedesy; za Rosbergom zaostal o 155 a za Hamiltonom 355 tisícin sekundy. Nič na tom nezmenili ani chyby oboch favoritov v poslednom meranom kole, po ktorých Hamilton aj Rosberg skončili mimo trať.

„Bohužiaľ boli tí dvaja o niečo rýchlejší. S tretím miestom som spokojný. Bola to dobrá kvalifikácia a tie výsledky sedia, ale bol by som radšej bližšie pri nich. Snáď ich trochu potrápime v pretekoch,“ povedal Vettel. Zrejme na to bude vo svojom tíme sám, pretože Fín Kimi Räikkönen vypadol už v prvej časti kvalifikácie a odštartuje až zo 14. miesta. „Netuším, čo sa stalo. Pre preteky je to každopádne zlé,“ povedal exmajster sveta.

Vettela v druhom rade doplní minuloročný majiteľ pole position Felipe Massa na williamse. Od vtedajšieho Brazílčanovho kvalifikačného triumfu trvá v sobotňajších jazdách na čas nadvláda Mercedesu.

Räikkönen v skutočnosti zajazdil až 18. čas, ale o štyri miesta dopredu sa na rošte posunie kvôli penalizáciám pre štvoricu súperov, ktorí ho v kvalifikácii zdolali. Už v piatok potrestali kvôli použitiu piateho motora v sezóne piloti Red Bullu Daniel Ricciardo z Austrálie a Daniil Kvjat z Ruska stratou desiatich miest na štarte a Fernando Alonso dvadsiatich. V sobotu došlo aj na jeho tímového kolegu z McLarenu Jensona Buttona, ktorý stratil 25 miest. Pri dvadsiatich účastníkoch budú nevyužité trestné pozície prepočítané na časovú penalizáciu.

Výsledky kvalifikácie: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:08,455, 2. Rosberg (Nem./Mercedes) +0,200, 3. Vettel (Nem./Ferrari) +0,355, 4. Massa (Braz./Williams) +0,737, 5. Hülkenberg (Nem./Force India) +0,823, 6. Bottas (Fín./Williams) +0,864, 7. Verstappen (Hol./Toro Rosso) +1,157, 8. Kvjat (Rus./Red Bull) +1,239, 9. Nasr (Braz./Sauber) +1,258, 10. Grosjean (Fr./Lotus) bez času.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #kvalifikácia #Veľká cena Rakúska