Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Imola chce po Monze prevziať rolu dejiska VC Talianska

Predstavitelia pretekárskeho okruhu v Imole začali rokovania so šéfom komerčných práv formuly 1 Berniem Ecclestonom o organizácii Veľkej ceny Talianska, ak slávna Monza neuspeje s predĺžením zmluvy po roku 2016.

16.06.2015 11:59
Formula1, Monza Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Primátor talianskeho mestečka Daniele Manca sa v pondelok stretol s 84-ročným Britom v Londýne, aby prehodnotili možnosť dostať Imolu späť na mapu kráľovnej motoršportu.

Imola nebola dejiskom pretekov F1 od roku 2006, dovtedy sa na nej pravidelne uskutočňovala VC San Marína. „Chceli sme ukázať pánovi Ecclestonovi, ako veľmi sa chce Imola vrátiť do kalendára efjednotky. Tiež chceme zohrať úlohu v tom, aby sa zachovala Veľká cena Talianska. Predostreli sme plán na opätovnú organizáciu pretekov takéhoto formátu, odhalili investície a zámery, čo sa chystáme spraviť v najbližších rokoch s infraštruktúrou,“ uviedol Manca, citoval ho portál motorsport.com.

Podľa Mancu sa Ecclestonovi páči návrh na opätovné zorganizovanie veľkej ceny na Autodróme Enza Ferrariho. „Bernie nám povedal, že nikdy nechcel odísť z Imoly. A stále si musí pamätať, ako ho Enzo Ferrari pôvodne prosil, aby usporiadal preteky na jeho okruhu. Ďalším faktorom je aj ekonomika. Ecclestone však súhlasil, že sa pozrie na časovú dostupnosť a podmienky, aby sa mohla F1 vrátiť do Imoly. Cieľom je rok 2017,“ dodal Manca.

Ecclestone koncom februára vyhlásil, že v roku 2016 sa preteky formuly 1 pôjdu na historickej Monze možno poslednýkrát. Dôvodom sú vraj katastrofálne zmluvné podmienky. F1 sa jazdí na Monze takmer bez prestávky od roku 1950. Výnimkou bola iba sezóna 1980, keď sa VC Talianska išla v Imole. Celkovo sa preteky F1 uskutočnili na Monze 64-krát, čo je doterajší rekord. Na druhom mieste v tomto ukazovateli je monacké Monte Carlo (62), nasledujú britský Silverstone (48) a belgické Spa-Francorchamps (47).

debata chyba
Viac na túto tému: #Monza #Veľká cena Talianska #Imola