Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od autíčok po druhý titul. Hamilton kraľuje formule 1

Pred poslednými pretekmi v sezóne mal sedemnásťbodový náskok. Po udeľovaní dvojnásobných bodov v Abú Zabí bol pod tlakom.

23.11.2014 17:06
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata (1)

Aj najväčším neprajníkom ukázal, že je skutočným profesionálnom s oceľovými nervami. Lewis Hamilton (29) vyhral jedenástykrát v sezóne a zaslúžene sa teší zo svojho druhého titulu majstra sveta, premiérového vo farbách Mercedesu.

Zavolaj mi o deväť rokov

Cesta kučeravého chlapca z anglického mestečka Stevenage neďaleko Londýna na vrchol nebola jednoduchá. Keď mal šesť rokov, otec mu kúpil na Vianoce autíčko na diaľkové ovládanie. Zakrátko sa s ním prihlásil na preteky a všetkým vyrazil dych.

"Súťažil som s omnoho staršími a skúsenejšími súpermi. Niektorí mali azda aj o dvadsať rokov viac. Mne sa ich však podarilo zdolať. Získal som si ich rešpekt, aj keď som bol úplný drobec,“ spomína Hamilton pre ESPN. Jeho rodičia pochádzali zo skromných pomerov. Rozviedli sa, keď mal Lewis len dva roky. Až do dvanástich žil u matky Carmen.

Otec Anthony, potomok prisťahovalcov z Ghany, podporoval synovu vášeň pre motorizmus. Stalo sa, že mal aj tri zamestnania a opätovne zaťažil dom hypotékou, aby mohol Lewisa financovať. Vyplatilo sa. Keď mal osem, kúpil mu prvú motokáru a popri súťažení dôkladne dbal aj o jeho štúdium. Lewisa v škole šikanovali, preto sa zapísal na krúžok karate.

O jeho motoristickom nadšení, ale aj odvahe svedčí historka, keď si deväťročný šiel vypýtať autogram od šéfa McLarenu Rona Dennisa. Jednej z ikôn formuly 1 a muža, ktorý stál za úspechmi pretekárskych legiend ako Ayrton Senna, Alain Prost či Mika Häkkinen.

"Zdravím, som Lewis Hamilton. Vyhral som britský šampionát v motokárach a raz by som chcel jazdiť vo vašich autách,“ zdôveril sa Dennisovi malý Lewis. Zaskočený šéf britskej stajne ho pohladil po vlasoch a k autogramu pridal vetu: "Zavolaj mi o deväť rokov a uvidíme, či sa s tým dá niečo urobiť.“

Dopadlo to opačne – talentovaného mladíka oslovil prvý sám Dennis. V roku 1998 si ho v trinástich vzal do programu mladých jazdcov McLarenu. „Stal sa mojím druhým otcom a McLaren mojou rodinou,“ uviedol Hamilton. V tíme vyznačujúcom sa perfekcionizmom sa tejto pocty dostalo len malému počtu talentov – a väčšinou mali o 3–4 roky viac. Tím s ním podpísal profesionálny kontrakt ako s najmladším pilotom v histórii F1.

Prvé testovanie? Havária v treťom kole

Skúsenosti získaval v nižších kategóriách. A nebolo to jednoduché. Prvú si po motokárach, v ktorých sa predstavil v jednom tíme aj po boku budúceho rivala Nica Rosberga, vyskúšal Formulu Renault na testovacom okruhu. Dovtedy však nešoféroval ani cestný automobil, nieto výkonný pretekársky stroj.

"Na trati pôsobil bezradne a už v 3. kole vyletel z trate. Nebolo to však nič vážne, mechanici jeho monopost rýchlo opravili. Lewis sa vrátil na trať. Každým kolom zrýchľoval, získaval istotu. Havária ho vôbec nerozhodila,“ povedal pre BBC bývalý pretekár a vtedajší šéf prvého Hamiltonovho tímu Manor Motorsport John Booth.

Ambiciózny mladík si okrem spomínanej Formuly Renault vybojoval tituly aj vo Formule 3 a v GP2. Bol pripravený na kráľovskú kategóriu. V roku 2007 sa dostal do McLarenu ako klenot Rona Dennisa, ktorému tento krok pred rokmi predpovedal. Vo svojich premiérových pretekoch v Austrálii skončil tretí, prvé víťazstvo zaznamenal už v šiestej veľkej cene v Kanade.

"Vždy, keď si na ten moment spomeniem, mám zimomriavky. Ten triumf považujem za jeden z najúžasnejších okamihov v mojom živote,“ tvrdí. V debutovom ročníku sa tešil ešte trikrát a do posledného podujatia bojoval o titul s vtedajším tímovým kolegom Fernandom Alonsom a Kimim Räikkönenom. Napokon sa stal majstrom fínsky pilot Ferrari – o jediný bod pred dvojicou z McLarenu. O rok si to však Hamilton vynahradil – po dráme do posledného kola v Brazílii sa stal vtedy najmladším šampiónom v histórii (23 rokov a 301 dní). O dva roky ho prekonal Sebastian Vettel (23 rokov a 133 dní).

Koniec hviezdnej spolupráce

Víťazný stroj sa po tomto úspechu zasekol a McLarenu sa prestalo dariť. Šampionát ovládla značka Brawn GP a následne Red Bull so štyrmi titulmi Vettela v rade. V tíme vládla nervozita, Hamilton zbavil otca funkcie svojho manažéra. „Povedal mi, že už má plné zuby počúvať ma. Chcel byť sám sebe pánom, čo úplne chápem,“ povedal Anthony Hamilton po osemnásťročnej spolupráci.

Otázka odstupného sa následne riešila aj na súde. Hamiltona po roku bez manažéra zastupovala spoločnosť Simona Fullera XIX Entertainment, ktorá dohliada na kariéru viacerých známych osobností. Vzťah Hamiltona k Dennisovi ochladol, ich hádky zapĺňali stránky nielen bulvárnych periodík. Dennisa vystriedal v roku 2009 na čele McLarenu Martin Whitmarsh. Koncom novembra 2012 oznámil Hamilton odchod do Mercedesu, ktorý sa netajil najvyššími ambíciami.

"Bolo to jedno z mojich najťažších rozhodnutí. Keď som volal Martinovi (Whitmarshovi), úplne som sa triasol. A myslel som aj na Rona Dennisa, ktorý mi daroval veľkú časť svojho života. Iste, naše vzťahy v závere pôsobenia neboli ideálne, no bez neho by som nebol vo formule a o titule by som mohol len snívať,“ vravel Hamilton.

Lewis Hamilton v obrazoch Fotogaléria - 100 fotiek Všetky fotky
Lewis Hamilton s britskou zástavou.

V nemeckom tíme nahradil legendárneho Michaela Schumachera. Jeho ročný plat bol 15 miliónov libier (18,7 miliónov eur), o štvrtinu viac ako v McLarene. "Peniaze nehrali žiadnu úlohu. Prišiel skrátka čas na novú výzvu. Mercedes má bohatú históriu v motoršporte, obrovskú túžbu po víťazstve a ja chcem začať novú kapitolu práve v ňom. Verím, že stajni pomôžem dostať sa na vrchol,“ netajil ambície. Podarilo sa mu to v druhej sezóne.

Z pretekára celebrita

Mercedes mu vyhovuje po viacerých stránkach. Jeho extravagantný imidž s náušnicami, tetovaniami a búrlivým vzťahom so speváčkou Nicole Scherzingerovou by sa v bývalom tíme určite nestretol s pochopením.

"V McLarene bolo všetko viac kontrolované, platia v ňom prísne pravidlá. Môžete hovoriť len to, čo vám dovolia. Dokonca som si nemohol nechávať ani svoje víťazné trofeje a prilby. V Mercedese nič také nie je. Uvoľnená atmosféra každému jazdcovi len pomáha,“ povedal najúspešnejší britský jazdec histórie, ktorý po víťazných pretekoch často ďakuje Bohu. Náboženské motívy nechýbajú ani medzi jeho tetovaniami, na chrbte má stvárnený veľký kríž.

Automobilovým pretekom sa venuje aj Lewisov mladší brat Nicolas, ktorý sa narodil s detskou mozgovou obrnou a na dlhšie vzdialenosti musí použiť invalidný vozík. V sérii FIA ETCC sa v špeciálne upravenom vozidle predstavil aj na Slovakia Ringu. „Mojím pretekárskym idolom je Ayrton Senna, ale najväčšiu inšpiráciu som našiel v Nicolasovi,“ povedal Lewis, ktorý bratove výkony sleduje a podporuje ho.

Hamilton sa vo voľnom čase venuje svojim dvom buldogom či hre na gitare. "Hudbu počúvam aj v monoposte predtým, ako vyjdem na trať. Najradšej by som si ju užil aj počas pretekov, bohužiaľ to nejde,“ žartuje veľký fanúšik 2Paca a Beyoncé. Je milovníkom umenia a tvorby Andyho Warhola.

Na Veľkej cene USA sa predstavil so zlatým príveskom s miniatúrnou maľbou automobilu Mercedes 300 SL. Na sociálnej sieti Facebook má takmer 3 milióny fanúšikov a denne aktualizuje svoj profil fotografiami či videami zo súkromia, veľmi často v spoločnosti známych osobností šoubiznisu.

Aký je jeho najväčší sen? „Chcel by som vedieť lietať, vidieť svet z vtáčej perspektívy,“ odpovedá s úsmevom. Pocit vznášania sa v oblakoch si môže vychutnávať aspoň obrazne. Veď je čerstvým dvojnásobným šampiónom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton