Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton vs. Rosberg. Formulu 1 čaká veľké finále

Ich dramatický súboj trvá od prvých pretekov tejto sezóny. Zvyšok štartového poľa sa naň prizerá s odstupom. Ovládli pätnásť z doterajších osemnástich pretekov a je vysoko pravdepodobné, že sa rozlúčia na špici aj v záverečných. Víkendová Veľká cena Abú Zabí prinesie rozuzlenie majstrovského príbehu formuly 1. V hlavných úlohách sa predstavia tímoví kolegovia z Mercedesu Lewis Hamilton a Nico Rosberg.

22.11.2014 11:00
Lewis Hamilton, Nico Rosberg Foto: ,
Lewis Hamilton a Nico Rosberg.
debata

Posledné podujatie sezóny v Spojených arabských emirátoch bude špecifické, rozdajú sa v ňom totiž dvojnásobné body. Aj keď má Hamilton 17-bodový náskok a vlani by mu stačilo na titul prísť do cieľa aspoň šiesty, v nedeľu bude musieť v prípade Rosbergovho triumfu skončiť najhoršie na druhom mieste.

"Pravidlá platia pre každého, máme rovnaké možnosti. O otázke dvojnásobných bodov by sa dalo diskutovať dlho a riešime ju celý rok. Doteraz sme neboli v takejto situácii, preverí naše schopnosti. Som pripravený zvíťaziť a na ostatné sa nepozerám,“ tvrdí pre Autosport.com Hamilton.

Najúspešnejší Brit v histórii F1 útočí na svoj druhý titul v kariére, premiérový získal v roku 2008 vo farbách McLarenu. "Cítim sa podobne ako vtedy, tiež sa rozhodovalo v posledných pretekoch. Aj teraz do toho dám všetko,“ dodal. V počte tohtoročných víťazstiev Rosberga s istotou zdolá. Vyhral 10 veľkých cien, jeho súper o polovicu menej. V kvalifikačných prvenstvách prehráva Brit 7:10.

Nemecký pilot by rád napodobnil svojho otca Kekeho, ktorý sa radoval z prvenstva v roku 1982. "Dvojnásobné body sa mi teraz veľmi hodia,“ povedal pre Skysports.com dobre naladený Rosberg, víťaz ostatných pretekov v Brazílii. "Som optimista. Bude to veľmi intenzívny víkend, narozdiel od Lewisa môžem len získať. Budem sa ho snažiť znervózniť, len ešte neviem ako. Jeho vypadnutie by ma však netešilo. Jedine, ak by si ho zapríčinil sám,“ dodal rodák z Wiesbadenu.

Vzťah dvoch rivalov, ktorí spolu súťažili už v detstve na motokárach, nebol v priebehu roka harmonický. Najkontroverznejší moment sa odohral koncom augusta v Belgicku. Rosberg vtedy v súboji o prvé miesto narazil do Hamiltona a vyradil ho z pretekov. "Nico povedal, že to spravil úmyselne, aby si niečo mohol dokázať,“ uviedol vtedy rozhorčený novinárom. Rosberg skončil druhý, na pódiu ho vybučali. "Naše súboje budú vždy napäté,“ reagoval. Neskôr za incident prevzal zodpovednosť a ospravedlnil sa.

Rivalita pilotov Mercedesu pripomína napäté vzťahy Alaina Prosta a Ayrtona Sennu z konca osemdesiatych rokov. V sezóne 1989 vyústili do vzájomnej kolízie v poslednom podujatí. Prosta vyradila z pretekov, Senna pokračoval po tom, ako ho roztlačili traťoví maršali. Aj keď napokon vyhral, za túto pomoc ho diskvalifikovali a z titulu sa tešil Francúz s prezývkou Profesor. Priaznivci F1 by proti podobne dramatickému vyvrcholeniu v pretekoch, ktoré odštartujú za súmraku (14.00 SEČ, priamy prenos TV Markíza), určite nenamietali. Šéf Mercedesu Toto Wolff má na vec iný pohľad: „Musí to byť férový súboj. Nebola by to pekná bodka za šampionátom, keby o titule rozhodlo šťastie alebo smola jedného z pretekárov.“

Už istý víťaz Pohára konštruktérov si robí chúťky aj na rekordné jedenáste double sezóny. V takom prípade by však mal istý titul Hamilton. „Pre oboch pripravíme maximálne spoľahlivé autá,“ sľubuje Wolff.

Poradie MS, jazdci: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 334 b., 2. Rosberg (Nem./Mercedes) 317, 3. Ricciardo (Aus./Red Bull) 214, 4. Vettel (Nem./Red Bull) 159, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 157, 6. Bottas (Fín./Williams) 156. Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 651, 2. Red Bull 373, 3. Williams 254, 4. Ferrari 210, 5. McLaren 161.

Hamilton bude majster sveta, ak

  • vyhrá alebo skončí druhý
  • príde do cieľa pred Rosbergom
  • nezíska žiadny bod a Rosberg skončí najlepšie šiesty

Rosberg bude majster sveta, ak

  • vyhrá a Hamilton bude najlepšie tretí
  • skončí druhý a Hamilton najlepšie šiesty
  • skončí tretí a Hamilton najlepšie siedmy
  • skončí štvrtý a Hamilton najlepšie deviaty
  • skončí piaty a Hamilton najlepšie desiaty

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #VC Abú Zabí #Nico Rosberg