Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rosberg ukončil dominanciu Hamiltona a vyhral kvalifikáciu v Austine

Prvé miesto na štarte nedeľňajšej Veľkej ceny USA formuly 1 vybojoval Nemec Nico Rosberg. V kvalifikácii zvíťazil pred kolegom z Mercedesu a lídrom majstrovstiev sveta Britom Lewisom Hamiltonom, ktorý pritom dominoval všetkým tréningom na okruhu v Austine.

01.11.2014 20:49 , aktualizované: 22:07
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg.
debata

Rosberg v sobotu vyhral o 376 tisícin sekundy a ziskom deviatej pole position v sezóne potvrdil, že je tento rok najúspešnejším jazdcom kvalifikácií. Tretie miesto obsadil Fín Valtteri Bottas s Williamsom, ktorý za časom nemeckého pilota zaostal už o 839 tisícin sekundy.

„Úžasný deň, som absolútne spokojný. Plán nám vyšiel dokonale. Ale musím sa sústrediť na preteky, ktoré budú určite veľmi náročné,“ povedal Rosberg, ktorý stráca na Hamiltona tri podujatia pred koncom sezóny 17 bodov. Vedúci muž seriálu, ktorý bude útočiť na piate víťazstvo za sebou a desiate v sezóne, si po kvalifikácii sťažoval na problémy s brzdami.

Obhajca prvenstva v pretekoch a úradujúci štvornásobný šampión Nemec Sebastian Vettel odštartuje z boxovej uličky, pretože tím Red Bull použil do jeho auta už šiesty motor v sezóne. Päť miest na štarte stratil Brit Jenson Button pre výmenu prevodovky a do pretekov vyrazí z dvanástej priečky.

V Austine z finančných dôvodov chýbajú stajne Caterham a Marussia a preteky možno budú ochudobnené o ďalšie tímy. Podľa agentúry AP uvažujú zástupcovia tímov Force India, Sauber a Lotus o tom, že na protest proti priepasti medzi najbohatšími tímami a zvyškom štartového poľa v F1 v nedeľu po jednom kole z podujatia odstúpia. Túto možnosť však potvrdil len Bob Fernley z Force India.

Výsledky kvalifikácie:
1. Rosberg (Nem./Mercedes) 1:36,067, 2. Hamilton (V. Brit./Mercedes) +0,376, 3. Bottas (Fín./Williams) +0,839, 4. Massa (Braz./Williams) +1,138, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) +1,177, 6. Alonso (Šp./Ferrari) +1,543, 7. Button (V. Brit./McLaren) +1,588, 8. Magnussen (Dán./McLaren) +1,639, 9. Räikkönen (Fín./Ferrari) –1,737, 10. Sutil (Nem./Sauber) +2,743

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia #Veľká cena USA #Nico Rosberg