Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľmi zlá správa z Japonska! Bianchi má vážne poranený mozog

Pilot formuly 1 Jules Bianchi utrpel pri nehode v Suzuke "difúzne axonálne poranenie". Ide o veľmi vážne zranenia mozgu s poškodením nervových vlákien v dôsledku mozkolebečnej traumy. Obvykle ho sprevádzajú ťažké trvalé následky. Takmer okamžite vyvoláva stav bezvedomia, ktoré môže trvať dlhú dobu niekedy aj natrvalo.

07.10.2014 18:06
Jules Bianchi Foto: ,
Záchranári vyprosťujú Julesa Bianchiho z havarovaného auta.
debata (6)

Diagnózu zverejnilo spoločne s rodičmi francúzskeho jazdca vedenie nemocnice Mie v japonskom Jokkaiči. Bianchi sa podľa najnovšieho vyhlásenia naďalej nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti v kritickom, ale stabilizovanom sta­ve.

Za vážne zraneným pilotom prišiel do nemocnice francúzsky doktor Gérard Saillant. Odborník v odbore ortopédia a traumatológia, ktorý sa staral aj o legendárneho Michaela Schumachera po jeho nehode na lyžiach, má spolupracovať s tímom japonských lekárov. Na želanie stajne Ferrari zase dorazí do Japonska neurochirurg Alessandro Frati.

Dvadsaťpäťročný pretekár vážne havaroval v nedeľňajšej Veľkej cene Japonska v Suzuke, keď jeho vozidlo po šmyku v rýchlosti okolo 200 km /h narazilo do žeriavu, ktorý z trate odťahoval ďalšie nabúrané auto. Pri strete doslova preletel ľavým bokom monopostu pod strojom a zastavil sa na ochrannej bariére za žeriavom. Utrpel mnohopočetné zranenia, z ktorých najvážnejšia bolo krvácanie do hlavy. Hneď v nedeľu sa Bianchi podrobil operácii.

Šesťdesiatdeväťroč­ný Saillant prišiel do nemocnice spolu s Nicolasom Todtom, synom šéfa FIA a Bianchiho manažérom. Pilotovi rodičia Christina a Phillip sú v nemocnici od pondelka spoločne so šéfmi tímu Marussia Johnom Boothom a Graemom Lowdonom. Do Jokkaiči dorazil tiež Morgan Caron, jeden z najvyšších predstaviteľov Francúzskej motoristickej federácie.

Profesor Saillant je v športových kruhoch známou osobnosťou. Je špecialistom na úrazy hlavy a šéfom francúzskeho Inštitútu mozgu a miechy. Keď sa na konci minulého roka na lyžiach zranil sedemnásobný majster sveta F1 Nemec Schumacher, okamžite odišiel do nemocnice v Grenobli, aby sa podieľal na jeho liečbe.

Vedenie FIA medzitým spustilo rozsiahle vyšetrovanie nehody, ktoré povedie sám šéf automobilovej federácie Jean Todt, bývalý dlhoročný riaditeľ Ferrari, ktoré Bianchimu vo svojom programe pre talenty pomohlo na výslnie. Vypočutí budú členovia vedenia pretekov v Suzuke, funkcionári, traťoví komisári, vodiči, lekári aj tímoví šéfovia.

Výsledkom má byť analýza používania vlajok a bezpečnostného vozidla či aktuálnych podmienok na trati pri pretekoch a dôvody Bianchiho nehody. Todt požiadal o podrobnú správu Charlieho Whitinga, riaditeľa Grand Prix.

Preteky v Suzuke sa išli za silnejúceho dažďa a po Bianchiho nehode boli predčasne ukončené. „Pršalo a trať bola mokrá, ale ešte nepršalo tak silne, aby boli preteky zastavené,“ komentoval situáciu pred nehodou hovorca okruhu v Suzuke Masamiči Miyazaki.

„Po Sutilovom incidente zaviali ‚dvojité žlté vlajky‘, ktoré znamenajú, že jazdci majú spomaliť na takú rýchlosť, z ktorej môžu okamžite zastaviť. Ale bohužiaľ práve v tom okamihu Bianchiho voz postihol aquaplaning a vošiel na miesto nehody, čo proste bola smola,“ dodal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jules Bianchi