Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za Bianchim prišiel francúzsky lekár, ktorý liečil aj Schumachera

Za vážne zraneným pilotom formuly 1 Julesom Bianchim prišiel v utorok do nemocnice v japonskom Jokkaiči francúzsky lekár Gérard Saillant.

07.10.2014 11:53
Jules Bianchi Foto: ,
Jules Bianchi.
debata

Odborník v odbore ortopédie a traumatológie, ktorý sa staral aj o legendárneho Michaela Schumachera po jeho nehode na lyžiach, má spolupracovať s tímom japonských lekárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Vedenie nemocnice Mie po konzultácii so Saillantom a Bianchiho rodinou uviedlo, že v utorok zverejní bližšie informácie o stave pacienta.

Nehoda Julesa Bianchiho.

Dvadsaťpäťročný pretekár vážne havaroval v nedeľňajšej Veľkej cene Japonska v Suzuke, keď jeho vozidlo po šmyku v rýchlosti okolo 200 km/h narazil do žeriavu, ktorý z trate odťahoval ďalšie nabúrané auto. Pri strete doslova preletel ľavým bokom monopostu pod strojom a zastavil sa v ochrannej bariére za žeriavom. Utrpel mnohé zranenia, z ktorých najvážnejšie bolo krvácanie do hlavy. Hneď v nedeľu sa Bianchi podrobil operácii. Teraz je podľa hovorcu FIA Mattea Boncianiho jeho stav vážny, ale stabilizovaný. Nie je známe, či na jednotke intenzívnej starostlivosti dýcha sám alebo s pomocou prístrojov.

Šesťdesiatdeväťroč­ný Saillant prišiel do nemocnice spolu s Nicolasom Todtom, synom šéfa FIA a Bianchiho manažérom. Pilotovi rodičia Christina a Phillip sú v nemocnici od pondelka spoločne so šéfmi tímu Marussia Johnom Boothom a Graemom Lowdonom. Do Jokkaiči dorazil tiež Morgan Caron, jeden z najvyšších predstaviteľov Francúzskej motoristickej federácie. „Čakáme na príchod všetkých dôležitých ľudí. Až zistíme od lekára Saillanta ďalšie podrobnosti, môžeme si pohovoriť,“ povedal Phillip Bianchi desiatkam novinárov čakajúcim pred nemocnicou.

Profesor Saillant je v športových kruhoch známou osobnosťou. Je špecialistom na traumatologické zranenia hlavy a šéfom francúzskeho Inštitútu mozgu a miechy. Keď sa na konci minulého roka na lyžiach zranil sedemnásobný majster sveta F1 Nemec Schumacher, okamžite odišiel do nemocnice v Grenobli, aby sa podieľal na jeho liečbe.

Vedenie FIA medzitým spustilo rozsiahle vyšetrovanie nehody, ktoré povedie sám šéf automobilovej federácie Jean Todt, bývalý dlhoročný riaditeľ Ferrari, ktorý Bianchimu vo svojom programe pre talenty pomohol na výslnie. Vypočutí budú členovia vedenia pretekov v Suzuke, funkcionári, traťoví komisári, vodiči, lekári aj tímoví šéfovia. Výsledkom má byť analýza používania vlajok a bezpečnostného vozidla či aktuálnych podmienok na trati počas pretekov a dôvody Bianchiho nehody. Todt požiadal o podrobnú správu Charlieho Whitinga, riaditeľa Grand Prix.

Podujatie v Suzuke sa išlo za silnejúceho dažďa a po Bianchiho nehode ho predčasne ukončili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jules Bianchi