Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bianchi je v kritickom stave, bojuje o život

Jazdec formuly 1 Jules Bianchi, ktorý utrpel pri havárii počas nedeľňajšej Veľkej ceny Japonska ťažké zranenia hlavy, je v kritickom stave.

05.10.2014 14:00 , aktualizované: 18:56
Jules Bianchi Foto: ,
Jules Bianchi.
debata (1)

Po operácii hlavy však už nie je pripojený na dýchacie prístroje. V nedeľu to potvrdila Medzinárodná automobilová federácia (FIA) i francúzsky denník L'Équipe. Bianchiho po zákroku umiestnili na jednotke intenzívnej starostlivosti. Veľa správ o aktuálnom stave Bianchiho zatiaľ nie je. Piloti F1 vyrazili za kolegom do nemocnice, chcú týmto krokom ukázať solidaritu s Francúzom.

Pilot tímu Marussia v 44. kole narazil na okruhu v Suzuke po šmyku v siedmej zákrute Dunlop bokom do žeriavu, ktorý odpratával monopost iného jazdca Adriana Sutila. Ten mal nehodu na tom istom mieste niekoľko minút pred incidentom Bianchiho.

„Mal aquaplaning, dostal sa do hodín ako ja. Bola to vlastne rovnaká nehoda, len s rozdielnym výsledkom. Dostal rovnaký šmyk a vyletel z trate na rovnakom mieste. Bohužiaľ, v tej chvíli prichádzal žeriav, ktorý mal odtiahnuť môj monopost. Situácia je kritická, ale Jules je v dobrých rukách,“ povedal Sutil.

Francúzskeho pretekára po incidente v bezvedomí previezli do nemocnice vzdialenej 10 kilometrov od okruhu sanitkou, pretože pre zlé poveternostné podmienky nebol možný presun helikoptérou. Podľa Bianchiho otca Philippa nemusia prísť informácie o zdravotnom stave jeho syna počas nasledujúcich 24 hodín.

Vedenie F1 zastavilo veľkú cenu po 44 kolách z celkového počtu 53. Víťazom sa stal Lewis Hamilton a v poradí MS zvýšil náskok pred svojím tímovým kolegom z Mercedesu Nicom Rosbergom, ktorý skončil druhý, na desať bodov. Za nehodou bude mokrá trať v Suzuke, celý čas pršalo a v záver dážď ešte viac hustol.

„Každý vedel o tej zákrute. Je jedna z najťažších a dnes to ešte skomplikovali dážď a šero. Tie preteky mali zastaviť oveľa skôr, nás sa však na názor nikto nepýtal,“ doplnil Sutil. Nehodu už vyšetruje japonská polícia, ktorá aj zaistila monopost Marussie. „Atmosféra nie je veľmi dobrá, všetci sme videli, že to auto je úplne zničené,“ podotkol Hamilton.

Dvadsaťpäťročnému Bianchimu predpovedali odborníci skvelú budúcnosť. Tento rok v Monaku skončil na 9. mieste a získal prvé dva body pre tím Marussia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jules Bianchi