Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Taliansku opäť vládli Mercedesy, Rosbergovu chybu využil Hamilton

Britský jazdec Lewis Hamilton sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Talianska formuly 1, trinásteho podujatia tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta.

07.09.2014 15:38
Lewis Hamilton, Nico Rosberg Foto: ,
Lewis Hamilton a za ním Nico Rosberg.
debata

Svetový šampión z roku 2008 síce štartoval z pole position, ale po pomalom vstupe si musel vedúcu priečku vybojovať späť.

Hamilton zdolal svojho kolegu z tímu Mercedes Nica Rosberga o viac ako tri sekundy a v poradí pilotov skresal Nemcov náskok na 22 bodov. Rodák zo Stevenage dosiahol 6. víťazstvo v tomto ročníku a celkovo 28. v kariére. Z prvenstva sa radoval takmer na deň presne po dvoch mesiacoch, keď 6. júla triumfoval na domácich pretekoch vo Veľkej Británii.

„Som šťastný, že som po všetkých tých problémoch opäť na prvom mieste a v boji o majstrovský titul. Zostávajúcich šesť pretekov bude veľmi náročných,“ povedal na pódiu Hamilton a na otázku Jeana Alesiho, či už sú s Rosbergom zasa kamaráti, odpovedal: „Samozrejme, sme kolegovia a vždy budeme.“

Na treťom mieste skončil Felipe Massa z Williamsu. Pre Brazílčana to bolo premiérové pódiové umiestnenie v tejto sezóne. Predtým bola jeho najlepším výsledkom štvrtá priečka z VC Rakúska. Naposledy sa rodák zo Sao Paula objavil na stupni víťazov na minuloročnom podujatí v Španielsku (12. mája), keď skončil rovnako tretí.

Fanúšikovia domáceho tímu Ferrari nemohli mať veľkú radosť, pretože Kimi Räikkonen obsadil až deviate miesto. Jeho kolega Fernando Alonso musel odstúpiť pre poruchu motora v 29. kole. Okrem Alonsa preteky nedokončil iba Max Chilton z Marussie. Nasledujúce podujatie sa uskutoční o dva týždne v Singapure.

Hamilton na štarte VC Talianska zaspal a ešte pred prvou šikanou spadol na štvrté miesto. Rosberg po prvom kole viedol o takmer 1,5 sekundy. V 5. kole sa dostal Massa na druhú pozíciu cez Magnussena a dánskeho pilota McLarenu predstihol vzápätí aj Hamilton. Ten sa o päť kôl neskôr dostal aj cez Massu o viac ako dve sekundy za Rosberga. Brit začal so stíhacou jazdou a pred prvými zastávkami v boxoch zaostával za Nemcom o 1,6 sekundy.

Po návštevách u mechanikov sa na popredných priečkach nič nezmenilo. Navyše, Rosberg získal na Hamiltona dve desatiny. V úvode 29. kola Rosberg neubrzdil nájazd do šikany a Hamilton sa poľahky dostal cez neho. Britský majster sveta si už do konca pretekov.

Výsledky – Veľká cena Talianska – nedeľa: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:19:10,236 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +3,175 s, 3. Felipe Massa (Braz.) Williams +25,026, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +40,786, 5. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +50,309, 6. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +59,965

Poradie MS (po 13 pretekoch z 19): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 238 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 216, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 166, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 122, 5. Fernando Alonso (Šp.) 121, 6. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 106

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 454 bodov, 2. Red Bull 272, 3. Williams 177, 4. Ferrari 162, 5. McLaren 110, 6. Force India 109

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Monza #Nico Rosberg