Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvalifikácia v Maďarsku pre Rosberga, Hamiltonovi vzbĺklo auto už v 1. kole

Jazdec formuly 1 Nico Rosberg zvíťazil v sobotňajšej kvalifikácii na Veľkú cenu Maďarska.

26.07.2014 15:32 , aktualizované: 19:27
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg.
debata

Vedúci pilot hodnotenia tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta triumfoval v premenlivých poveternostných podmienkach takmer o takmer pol sekundy pred úradujúcim a štvornásobným svetovým šampiónom Sebastianom Vettelom z Red Bullu. Pre jazdca Mercedesu Rosberga to bolo už šieste kvalifikačné prvenstvo v tejto sezóne a celkovo desiate v kariére. Z tretieho miesta v nedeľu vyštartuje Valtteri Bottas z tímu Williams, za Rosbergom zaostal o 0,683 s.

Katastrofou sa druhýkrát po sebe v tejto sezóne skončila kvalifikácia pre Lewisa Hamiltona. Brit, ktorý vyhral na Hungaroringu všetky tri tréningy a počínal si doteraz suverénne, nezajazdil v prvej časti Q1 ani jedno merané kolo, pretože sa mu krátko po výjazde z boxov vznietil monopost. Minulý týždeň v Nemecku zasa nedokončil kvalifikáciu pre haváriu.

„Behá mi toho hlavou veľa, ale budem sa musieť snažiť na zajtrajšok naladiť pozitívne,“ povedal BBC Hamilton. „Toto už je viac než len smola – toto je niečo iné. Musíme sa zlepšiť,“ dodal majster sveta z roku 2008. Príčinou požiaru bol podľa vedenia tímu únik paliva. „Úprimne hovorím, že neviem, čo sa s tým bude dať zajtra robiť. Na tejto trati sa nedá predbiehať, takže budem mať problémy dostať sa do top 10, alebo do top 5. Asi stratím na Nica viac ako 20 bodov, do konca je však ešte veľa pretekov,“ uviedol Hamilton, ktorý aktuálne za Rosbergom zaostáva o 14 bodov.

Hamilton odštartuje z boxov, na jeho monoposte sa musí vymeniť motor, podvozok i prevodovka. Z boxov odštartuje tiež pôvodne desiaty muž kvalifikácie Dán Kevin Magnussen, ktorý vážne poškodil automobil pri havárii. Jeho mclaren dostane nový podvozok aj prevodovku.

„Prvé miesto je fakt super, posledné kolo bolo dokonalé. Samozrejme je to škoda pre môjho tímového kolegu. Radšej ho zdolávam na trati. Toto mi radosť trochu kazí,“ uviedol prvý muž kvalifikácie Rosberg k problémom Hamiltona.

Nedarilo sa ani Kimimu Räikkönenovi z Ferrari, ktorý obsadil až 17. pozíciu. Nedeľňajšie preteky, ktoré budú jedenástymi v tohtoročnom seriáli majstrovstiev sveta, sú na programe o 14.00 h.

Výsledky – VC Maďarska – kvalifikácia:

1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 1:22,715 min, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +0,486 s, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +0,683, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +0,676, 5. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari +1,194, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams +1,508, 7. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +1,579, 8. Jean-Éric Vergne (Fr.) Toro Rosso +2,005, 9. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India +2,060, 10. Kevin Magnussen (Dán.) McLaren bez meraného kola.

debata chyba
Viac na túto tému: #2014 #Lewis Hamilton #kvalifikácia #Nico Rosberg #Veľka cena Maďarska