Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schumacher sa prebral z kómy a prepustili ho z nemocnice!

Legendárny pilot formuly 1 Michael Schumacher už nie je v kóme a päť a pol mesiaca po nehode na lyžiach ho mohli v pondelok ráno prepustiť z nemocnice v Grenobli.

16.06.2014 12:04 , aktualizované: 13:22
Michael Schumacher Foto:
Michael Schumacher.
debata (20)

Oznámila to jeho manažérka Sabine Kehmová. Štyridsaťpäťročného nemeckého pretekára teraz podľa nej čaká dlhodobá rehabilitácia.

Podľa informácií agentúry AFP previezli Schumachera do Švajčiarska na univerzitnú kliniku v Lausanne, prijatie slávneho pacienta potvrdil hovorca nemocnice. „Jeho rodina je tu s ním vo zvlášť vyhradených priestoroch kvôli ochrane ich súkromia, kde mu budeme môcť zabezpečiť tú najlepšiu možnú starostlivosť,“ povedal AFP hovorca Darcy Christen.

Kehmová bližšie podrobnosti o Schumacherovom aktuálnom zdravotnom stave neprezradila. „Michael opustil univerzitnú kliniku v Grenobli, aby mohol pokračovať v dlhej rehabilitačnej fáze. Už nie je v kóme,“ uviedla Kehmová v oficiálnom vyhlásení. Nespresnila ani, ako bude ďalšia liečba prebiehať. „Do budúcnosti žiadame o pochopenie, že jeho ďalšia rehabilitácia bude prebiehať mimo zraku verejnosti,“ dodala manažérka.

Kehmová tlmočila poďakovanie rodiny zamestnancom zdravotníckeho zariadenia – lekárom, sestrám, terapeutom, ako aj členom jednotky prvej pomoci „za ich excelentnú prácu v uplynulých mesiacoch“.

„Rodina tiež chce poďakovať všetkým, čo poslali Michaelovi želania skorého vyzdravenia. Sme presvedčení, že mu pomohli,“ píše sa vo vyhlásení.

Sedemnásobný majster sveta formuly 1 sa zranil 29. decembra 2013 pri páde na lyžiach v Meribel. Po náraze do kameňa utrpel ťažký úraz hlavy s poranením mozgu. V nemocnici v Grenobli podstúpil dve operácie a od začiatku bol udržovaný v umelom spánku.

Od konca januára ho začali lekári z kómy prebúdzať, až začiatkom apríla ale Kehmová potvrdila, že je táto fáza úspešná a Schumacher „vykazuje známky prebúdzania a vedomia.“ Ďalšie oficiálne informácie o jeho zdravotnom stave až doteraz rodina nezverejnila.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher #kóma #Grenoble